Apariție editorială: Botoșani, într-un valoros album turistic

39
album botosani (1)

logo carte rubrica leviathan.roRecent, am primit albumul turistic al Zonei Metropolitane a municipiului Botoșani, intitulat Botoșani în mileniul al treilea, cu subtitlul Istorie, Cultură, Monumente.

Florin Simion Egner este autorul acestui foarte cuprinzător și detaliat, bogat ilustrat album, despre o zonă care ne amintește locul de origine al unor mari nume ale culturii românești și ale căror fotografii sunt reproduse pe prima copertă – Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga și Ștefan Luchian.

Pentru ca cititorii să-și facă o idee, autorul amintește că orașul Botoșani și Zona Metropolitană se află la aceeași altitudine cu orașele europene Viena, Paris, München și cu Laval-Montréal din continentul nord-american, dar și cu orașul ucrainean învecinat Uman, cu ultimele două fiind înfrățite din 2005 și, respectiv, 2001. Încă câteva detalii geografice: Botoșani este singurul județ din țara noastră învecinat cu Republica Moldova și Ucraina. Pe suprafața lui se află Barajul Stânca-Costești, cu cel mai mare lac de acumulare din țara noastră, în apropiere aflându-se și cel mai mare iaz din România.

Botoșani se situează printre cele mai vechi așezări din România și chiar din Europa. Lângă oraș se află Complexul fortificat a două cetăți traco-getice de la Stănești. În urma cercetărilor arheologice, s-a găsit o piesă din aur masiv, reprezentând un animal cu cap de mistreț, cu trup de pește și coadă de pasăre. Această piesă este expusă în secția „Tezaur” a Muzeului Național de Istorie a României.

Târgul Botoșani a apărut la încrucișarea drumurilor unor caravane cu negustori, ceea ce a înlesnit concentrarea de tip urban.

În municipiul Botoșani se află biserica armeană „Sfânta Maria”, edificiu din piatră, zidit în 1350, restaurat integral în 2001 și resfințit de către Sanctitatea Sa Catolicosul Karekin II, Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor. De altfel, marele istoric Nicolae Iorga, născut pe acele meleaguri, a subliniat: „În tot cazul, pe la 1350, colonia armenilor era deja întemeiată la Botoșani, și pe vremea aceea târg moldovenesc fără armeni nu exista.” Așa se face că această biserică este cea mai veche, fiind unica în funcțiune neîntreruptă din Diaspora armeană.

Armenii au fost primii străini stabiliți în această zonă românească, dens populată încă de la începutul mileniului al doilea. De altfel, orașul acesta a fost un model de conviețuire interetnică. După armeni, au venit evreii, rușii lipoveni, grecii, austriecii și țiganii.

Aici s-au născut și alte personalități de marcă ale țării, în afara celor patru figuri emblematice, amintite la începutul acestor însemnări. Iată alte nume cunoscute – Octav Onicescu, Grigore Antipa, Andrei Popovici-Bâznoșanu, Elie Radu, Iacob Iacobovici, Gheorghe Asachi, Octav Băncilă, Mihail Sorbul, Alexandru Graur, foarte mulți actori și regizori, numeroși alți oameni de litere.

Însuși autorul acestui album, de 130 de pagini, ing. Florin Simion Egner este o personalitate erudită a municipiului, al cărui primar a fost în perioada 2000–2004. Actualmente, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, are o bogată activitate publicistică, atât legată de istoria și actualitatea municipiului Botoșani și a Zonei Metropolitane, cât și despre istoria comunității armene din localitate, domnia sa fiind de origine armeană, după tată.

În încercarea de a prezenta valorile locale, care au dat strălucire urbei, autorul trece la prezentarea amănunțită a principalelor zone pietonale, de-a lungul cărora se află edificii celebre din punct de vedere istoric și arhitectonic, dar și numeroase monumente:„ Mihai Eminescu” (în diferite variante), „Nicolae Iorga” etc., școli, licee, biserici, Teatrul „Mihai Eminescu”, grădini publice, cimitire (cu adevărate monumente ale unor iluștri locuitori din Botoșani). Există și zeci de hărți colorate ale orașului sau ale anumitor cartiere, zone.
Un plăcut și instructiv ghid al vechiului oraș din nordul României.

Madeleine Karacașian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.