Astăzi, duminică, 24 septembrie 2017, se încheie la București ediția a XXIII-a a Festivalului Internațional ”George Enescu”, cu a doilea program al Royal Concertgebouw Orchestra, dirijată de Daniele Gatti, care îl va avea ca solist pe violonistul Liviu Prunaru, prim-concert-maestru al orchestrei. Programul de la Sala Mare a Palatului (ora 19.30) cuprinde: Uvertura la opera ”Euryanthe” de Weber (lucrare prezentată în cadrul programului ”Side by Side” împreună cu membrii Orchestrei Naționale de Tineret a României), Capriciul român pentru vioară şi orchestră de George Enescu (orchestrat de Cornel Țăranu, după schițele compozitorului), Simfonia a V-a în Si bemol major, op. 100 de Prokofiev. Concert susţinut de Rompetrol.
La ora 11.00, la Sala Radio: Membri ai Mahler Chmaber Orchestra. Dirijor și solistă: Patricia Koparchinskaja – vioară. Solistă: Polina Leschenko – pian. Program: Ligeti – Şase bagatele pentru cvintet de suflători, Ligeti – Trio pentru vioară, corn şi pian, Webern – Patru piese pentru vioară și pian, Kurtág – Extrase din ”Semne, Jocuri și Mesaje” și din ”Kafka-Fragmente”, Kurtág – Cvintet pentru suflători, Enescu – Sonata a III-a pentru pian și vioară în la minor, op. 25, ”în caracter popular românesc”.
Ora 13.00, Sala Radio: Soliști ai Würth Philharmoniker. Dirijor: Facundo Agudin. Program: Mihaela Vosganian – ”Ciaccona con Canone” pentru vioară, orchestră de cameră, solist: Cătălin Desagă – vioară; Mladen Tarbuk – ”Sebastian visează” pentru vioară, violă, violoncel și contrabas, Ulpiu Vlad – ”Flori de câmp” pentru cvartet și orchestră de cameră (Cvartetul Würth Philharmoniker), Elmar Lampson – Concertul pentru orchestră de cameră, Ari Ben-Shabetai – Musica Concertante – ”Mahler doesn’t live here anymore, but his spirit lingers on…”, lucrare pentru orchestră și vioară, François Nicolas – Ricercare hétérophonique. Solist: Horia Maxim – pian.
• Ora 16.00, Universitatea Națională de Muzică din București: Forumul Internațional al Compozitorilor – Ziua a VI-a.
• Ora 16.30, Ateneul Român: Recital Maxim Vengerov – vioară, Vag Papian – pian. Program: Brahms – Scherzo în do minor din Sonata F.A.E. (1853), Enescu – Sonata a II-a pentru vioară și pian în fa minor, op. 6, Brahms – Sonata a III-a pentru vioară și pian în re minor, op. 108, Franck – Sonata pentru vioară și pian în La major.
Concertele de la orele 16.30 și 19.30 se transmit în direct la Radio România Cultural și Radio România Muzical. Comentează: Luminița Arvunescu (ora 16.30), Corina Rădoi (ora 19.30). Pe www.festivalenescu.ro, concertul de la ora 19.30.