Știri: Conferința ”Idei în Agora” (25 septembrie 2017, București)

547
idei in agora

Luni, 25 septembrie 2017, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu din București va avea loc conferința publică susținută de Călin Cotoi, ”De la sociologie și geografie la geopolitică în România interbelică”, moderator: Sorin Antohi.

”Geopolitica interbelică a apărut în special prin intermediul unei radicalizări și instrumentalizări a sociologiei, văzută ca o știință în slujba statului național. Geografia s-a redefinit ca geoistorie și geopolitică și a încercat să articuleze geopolitica germană cu geografia politică franceză pentru a crea o știință a spațiilor naționale și globale compatibilă cu aceste noi variante de sociologie. Geopolitica a devenit, la sfârșitul anilor 1930 și în timpul Celui de al Doilea Război Mondial, un discurs politic și științific hegemonic. În jurul acestui discurs s-au adunat oameni de știință, funcționari publici și elite militare ce încercau să transforme rapid și radical națiunea și statul – în special prin scheme de schimburi de populație și politici de naționalizare. Doi oameni de știință importanți – un sociolog (A. Golopenția) și un geograf (Ion Conea) – au fost personajele centrale în constituirea geopoliticii românești ca limbaj politic și instrument de reformă statală.”Călin Cotoi.

Călin Cotoi, născut în 1974 la Timișoara, este absolvent de Medicină și Sociologie și este doctor în Filosofie. Profesor în cadrul Departamentului de Sociologie, Universitatea din București. Cercetător invitat la Collegium Budapest, Colegiul Noua Europă, Wissenschaftskolleg zu Berlin, Centre for Advanced Studies Sofia, CEU-IAS și Woodrow Wilson Center. Specializat în studii despre națiune și naționalism, istoria științelor sociale, istorie socială, antropologie politică și istoria mediului. Ultimele texte publicate: ”Cholera, Health for All, Nation-Building, and Racial Degeneration in Nineteenth-Century Romania” ( East Central Europe, 2016) și ”The Making of a National Park: Ruins of Nature and History in Northern Dobrudja” (East European Politics and Societies, 2017).

Sorin Antohi este istoric al ideilor, eseist, traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză (Universitatea ”Al. I. Cuza”, Iași) și Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din București; Central European University, Budapesta – unde a fost și pro-rector academic, șef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies; a făcut cercetări, între altele, la institute de studii avansate (Stanford, Berlin, Essen, Viena). A coordonat proiecte și rețele de cercetare, colecții de carte; a fost în conducerea unor instituții, organisme profesionale (între altele, membru în biroul Comitetului Internațional de Științe Istorice), publicații, fundații; a (co)organizat conferințe, seminarii, școli de vară. A ținut conferințe și comunicări în peste treizeci de țări. A publicat cinci volume de autor (unul la Paris), șase de convorbiri (cu: Adrian Marino, Mihai Șora, Alexandru Zub, Moshe Idel, Virgil Nemoianu, Emil Cioran și Luca Pițu), șapte coordonate (unele în colaborare), șase traduse din franceză și engleză (în colaborare cu Mona Antohi), precum și texte de mai mică întindere.

Idei în Agora/Ideas in the Agora

Program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius/A Treia Lume, care asigură conținutul. Întâlnirile au formate diferite (conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog viu și deschis între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Discuțiile sunt accesibile și prin live streaming, fiind apoi arhivate și folosite ca punct de plecare pentru publicații virtuale și tipărite. Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăiesc. În singurul mod posibil: prin dezbaterea critică a ideilor.

Prima întâlnire: Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History. Gregory Claeys talks to Sorin Antohi (21 iunie 2017, Casa Filipescu-Cesianu). A doua întâlnire: De ce este România cum este? Specificul național ca excepționalism. Vintilă Mihăilescu în dialog cu Sorin Antohi (2 iulie 2017, Casa Filipescu-Cesianu). A treia întâlnire: Inintelighenția. Dorin Tudoran în dialog cu Sorin Antohi (9 august 2017, Casa Filipescu-Cesianu). În pregătire: The Armenian Genocide: History, Memory, Responsibility, conferință internațională (13–14 octombrie 2017, Casa Filipescu-Cesianu).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.