Astăzi, joi, 19 august 2021, la ora 12.15: „Balada” de George Enescu, în interpretarea violonistului David Garrett

188
Sunete de iubire_res

logo George Enescu International Festival 2021Una dintre cele mai emoționante lucrări ale lui George Enescu, Balada, va fi difuzată astăzi, joi, 19 august 2019, începând cu ora 12.15 pe site-ul Festivalului „George Enescu” în cadrul proiectului „Sunetul iubirii”, inițiat de Festivalul „Enescu” pentru a marca 140 de ani de la nașterea marelui compozitor (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, jud. Botoșani)  

Pentru a asculta Balada, click aici.

Interpretează: violonistul David Garrett și Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, sub bagheta regretatului Gianluigi Gelmetti. Concertul a avut loc în 2015, la Festival, și a fost sold-out.

Balada pentru vioară și orchestră op. 4a, compusă de George Enescu între 1895–1896 și dedicată violonistei Eva Rolland, este alcătuită dintr-o melodie plină de lirism, caldă și dulce, juxtapusă unui episod central aflat la polul opus, mai dramatic, mai rațional, asemănător unui recitativ.

Deși este o piesă de inspirație romantică, dragostea profundă a lui Enescu pentru contrapunct și pentru epoca barocului sunt evidente în caracterul coral al melodiei și în cursivitatea corelliană a acompaniamentului cântat în piano (acel efect de pizzicato cântat de violoncel pe fundal). Lucrarea demonstrează versatilitatea compozitorului, prin  modul în care melodia principală este tratată ca melodia basului atunci când acompaniamentul este transferat într-un registru înalt.

„Printre compozițiile de tinerețe de la Paris se numără mai multe lucrări pentru vioară, toate scrise în 1895 și dedicate Evei Rolland, o violonistă talentată care era fiica proprietăresei lui [Enescu]. Printre ele este o sonată pentru vioară, scrisă într-un stil vienez destul de greoi, dar cu trăsături enesciene foarte marcate, cum ar fi expunerea captivantă de la început cu pianul în octave dedesubtul viorii.” (Noel Malcolm, George Enescu. Viața și muzica).

Balada de George Enescu va putea fi ascultată în mai multe locații din București și diverse orașe din țară, precum și pe mai multe canale media, posturi de radio și tv.

Vezi și: Record-Breaking Music în loc de Breaking News, de ziua lui George Enescu

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, care va apărea peste câteva zile, veți putea citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.