Cătălina Buzoianu – la aniversare

504
Catalina Buzoianu

Avem bucuria să îi urăm astăzi doamnei Cătălina Buzoianu La mulţi ani!, căci marea creatoare de teatru și îndrumătoare de destine în teatrul românesc împlinește, în această zi de 13 aprilie 2018, 80 de ani!

Din respect, admiraţie și consideraţie pentru această mare personalitate a culturii române care a influențat profund scena autohtonă în ultimii 50 de ani, Festivalul Naţional de Teatru i-a dedicat regizoarei Cătălina Buzoianu ediţia cu numărul 28 a FNT, care va avea loc la Bucureşti,  în perioada 19–28 octombrie 2018.

Mari nume ale scenei şi-au exprimat considerația față de inegalabila artistă într-un testimonial realizat de echipa FNT, ocazionat de această decizie:

”Cătălina Buzoianu este o minune […] o binefacere pentru teatrul românesc!” – exclama Mariana Mihuț, în timp ce Horațiu Mălăele mărturisea: ”Cătălina a fost zâna mea cea bună”.

”O «întâlnire» rară, care m-a făcut ceea ce sunt!” – preciza scenografa Lia Manțoc, iar Maia Morgenstern a ținut să sublinieze: ”… mi-a format gustul pentru teatru și percepția asupra acestei arte”.

”De ce spun că e unică și originală Cătălina? Pentru că a spart monopolul regizorului-bărbat, a reușit să se lupte pentru întâietate la cel mai înalt nivel cu marii noștri regizori creatori din ultimii 50 de ani. Și să câștige în multe cazuri!” – declara, la rândul său, actorul Mircea Rusu.

Scenograful Dragoș Buhagiar: ”Cătălina Buzoianu? – un deschizător de drumuri”; iar regizorul Mihai Măniuțiu (care i-a fost student) preciza: ”…o regizoare strălucită. Timp de zeci de ani ea a fost unul dintre cei mai inovatori și semnificativi reprezentanți ai școlii de regie românească”.

”… e făcută dintr-un material din care sunt făcute zânele” – mărturisea și scenografa Irina Solomon; iar actrița Ana Ularu (care a debutat la 15 ani în spectacolul ”Lolita” pus în scenă în 2003 la Teatrul Mic de doamna Cătălina Buzoianu) exclama, la rându-i: ”E mama mea din teatru. […] o legendă în armură de argint rar”.

Actrița Iarina Demian:Cătălina Buzoianu? Artistă – mie în milion!”; cât despre actorul Vladimir Găitan – el a ținut să adauge: ”Dac-aș face o statuie în fața Teatrului Mic, i-aș face-o Cătălinei Buzoianu, care o merită din plin. Și merită tot ce poate să însemne bucuria unei generații de actori care, când aud numele ei, prima reacție e să facă o plecăciune.”

Și nu în cele din urmă – gândul actorului Virgil Ogășanu: ”Cătălina ar trebui sărbătorită în fiecare zi…”

Vă mulțumim, Doamnă Cătălina Buzoianu și, din nou, LA MULȚI ANI!

UNITER

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.