Știri: ”Muzică românească în marile catedrale ale Portugaliei” (14 aprilie 2018, Mănăstirea Batalha)

380
batalha string trio

logo rubrica musica leviathan.roÎn cadrul programului ”Muzică românească în marile catedrale ale Portugaliei”, program menit să celebreze Centenarul Marii Uniri, sâmbătă 14 aprilie 2018, ora 19.00, va avea loc concertul formaţiei camerale Iulia, Ştefan şi Marin Cazacu String Trio, în monumentala biserică gotică a Mânăstirii Batalha. Trio-ul, compus din Iulia Cazacu (vioară), Ştefan Cazacu (violoncel) şi Marin Cazacu (violoncel), va interpreta piese din repertoriul românesc şi european, pregătite special pentru acest eveniment:

Antonio Vivaldi, Sonata nr. 5 pentru două violoncele şi vioară

Arcangelo Corelli, La Folia pentru vioară şi 2 violoncele solo

Tomaso Albinoni, Adagio pentru trio

Jean Batiste Barrière, Sonata pentru două violoncele

Ciprian Porumbescu, Balada pentru vioară şi două violoncele

Constantin Dimitrescu, Dans Ţărănesc pentru două violoncele şi vioară

George Enescu, „Lăutarul” din Suita ”Impresii din copilărie”

Georg Ligeti, Balada și Joc pentru vioară și violoncel

Haendel/Halvorsen/Cazacu, Passacaglia.

Mănăstirea Batalha este cea mai renumită construcție sacrală gotică de cult din Portugalia. A fost construită între secolele XIV și XVI, în amintirea victoriei repurtate de către regele portughez João I (1385–1433), în bătălia de la Aljubarrota, contra trupelor castiliane, moment întemeietor al istoriei Portugaliei ca stat independent. Mânăstirea este impresionantă nu doar prin dimensiunile ei, ci și prin soluțiile arhitectonice și prin bogăţia decoraţiei gotice. Monumentul a intrat  în anul 1983 pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO șise bucură anual de sute de mii de turiști din întreaga lume.

Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii ”George Enescu”. A cântat alături de Ghenadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin. A participat la festivalurile de la Berlin, Hong-Kong, Macau, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio. Din 1992 este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în 1998 a fondat Cvartetul ”Cellissimo”, prezent pe scenele portugheze în 2013, la Centrul Cultural din Belém (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui ”excelent muzician”, aşa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski.

Ștefan Cazacu (violoncelist) este considerat printre cei mai talentați violonceliști ai generației sale, ducând mai departe tradiția familiei și școlii muzicale româneşti. Născut la 23 ianuarie 1994 la București, fiul violoncelistului Marin Cazacu, a indrăgit același instrument ca și tatăl său, începând să-l studieze de la vârsta de 6 ani. A continuat studiul la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesorului Răzvan Suma, iar în prezent la prestigioasa ”Universität für Musik und darstellende Kunst” din Viena. Ștefan Cazacu este deja laureat al multor concursuri naționale și internaționale, dintre cele mai importante premii obținute le enumerăm pe cele de la concursurile de la Liezen (Austria) sau ”Antonio Janigro” din Croația. De asemenea, Ștefan Cazacu a fost reprezentantul României la prestigiosul concurs ”Eurovision Young Musician”, câștigând finala națională. Tânărul violoncelist a susținut recitaluri în țară și în străinătate alături de dirijori ca Horia Andreescu, Cristian Mandeal sau Theo Wolters, şi colaborând cu trei dintre marile orchestrele din București: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Filarmonicii ”George Enescu”.

Iulia Adriana Cazacu (violonistă), născută la 23 septembrie 1995, la București, este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa conf. univ.dr. Luminița Burcă. A fost laureată la concursuri naționale precum: ”In Memoriam” (2005, 2006, 2007, 2008, 2009). ”George Georgescu” (Tulcea, 2007și 2013), ”Miniatura Romantică” (Galați, 2009, 2011). A participat la cursurile de măiestrie de la Sinaia și București, susținute de prof. Ioana și Gabriel Croitoru și de Liviu Prunaru. A fost bursieră a cursului de măiestrie din cadrul festivalului de muzică de cameră SONORO și a Orchestrei Naționale de Tineret a Spaniei, și a susținut recitaluri camerale la Viena și Linz. Este membră a Orchestrei Române de Tineret, cântând astfel sub bagheta maeștrilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Kristjan Jarvi, Lawrence Foster, Daniele Gatti, Domingo Hindoyan și Gabriel Bebeșelea. Colaborarea din 2016 și 2017 cu maestrul Valentin Gheorghiu, în recitaluri camerale susținute la Sinaia și în cadrul Festivalului Vară magică de la București, au constituit un punct de cotitură importantă în evoluția tinerei artiste.

Concertul este organizat în parteneriat de Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză şi Mănăstirea Batalha, instituție care face parte din reţeaua portugheză a muzeelor naţionale.

Programul ”Muzică românească în marile catedrale ale Portugaliei” va continua cu concertul formației Iulia, Ştefan şi Marin Cazacu String Trio de la Igreja dos Clérigos din Porto, în 18 aprilie 2018.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.