„Ce se întâmplă cu creditul unei persoane decedate?” de Iulia Zorzoliu

64
credit mostenire

logo rubrica juridiceAceasta este o întrebare pe care multe persoane și-o pun în cazul în care au o rudă care este plătitoare a unui credit și aceasta moare înainte de a-l achita integral. Cel mai important lucru care trebuie reținut este cel reglementat de art. 1.106 din Codul Civil: „Nimeni nu poate fi obligat să accepte o moștenire ce i se cuvine”. Astfel, pentru a putea moșteni atât activul, cât și pasivul unei persoane decedate trebuie ca moștenirea să fie acceptată. În concluzie, un credit nu se poate moșteni automat, moștenitorii putând să aleagă să nu accepte moștenirea în cazul în care defunctul are mai multe datorii decât bunuri mobile sau imobile. În cazul în care moștenitorul acceptă o moștenire în care există atât bunuri mobile și imobile cât și bani, dar și credite și datorii, acesta trebuie să plătească datoriile doar în limita bunurilor și banilor pe care îi moștenește, în acest sens legea menționând că moștenitorii răspund pentru datoriile moștenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral.

În cazul în care toți moștenitorii legali renunță la moștenire, aceasta se consideră vacantă și va reveni statului sau unităților administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moștenirii.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.