Concert la Biserica Sfântul Nicolae din Großkölnstraße Aachen

28
Biserica St. Nikolaus Aachen în 1900
Biserica St. Nikolaus Aachen în 1900

logo rubrica musica leviathan.roConsacrate la 1327 de către episcopul de Liège, altarele noii biserici în stil gotic se ridică pe locul unei vechi capele fondată în Aix la Chapelle (Aachen) pe la 1905, în cinstea Sfântului Nicolae. Tânără, dacă stăm să ne gândim la magnificul Dom, construit tot aici pe la anii 800 de Carol cel Mare (Charlemagne) având în centru Capela Palatină octogonală în stil  bizantin, în care au fost unşi regi germani timp de 7 secole.

E bine de ştiut că Charlemagne a susţinut intens muzica liturgică în tot imperiul său (din care s-au format mai tîrziu actuala Franţă şi Germanie). Două secole mai târziu, în secolul XI apare în acelaşi teritoriu şi capodopera profană medievală Cântecul lui Roland despre curaj, onoare şi loialitate în vremea lui Charlemagne.

Aflată la câţiva paşi de uriaşa piaţă din faţa Primăriei din Aachen, Biserica Sf. Nicolae a primit cu generozitate duminică, 26 iulie 2020, cele „maximum 50 de persoane permise” (pentru a se respecta distanţa legală între scaunele publicului), la un program de sonate pentru vioară şi pian. Şi au venit, pe toate locurile posibile, odată la ora 11 dimineaţa şi odată la ora 5 după-amiaza să îi asculte pe Raúl Teo Arias, şeful partidei de vioara a II-a de la Bamberger Symphoniker şi pe Karina Şabac, pianistă română stabilită în Olanda, interpretând Sonata în La major, BVW 1015 de Bach, Sonata op. 24, nr.5, în Fa major (Frühlingssonate) de Beethoven şi Sonata în La major de César Franck.

Am reuşit să traduc câteva impresii după program:

„Mi-a plăcut frumuseţea culorilor create de cei doi artişti, relaţiile de tempo  între părţile sonatelor, mi-a plăcut şi rafinamentul alegerii sonatelor cu tonalităţi armonizante.” (Geoff M.D., dirijor, New York)

„O bucurie pentru suflet.” (Roxana P., Düsseldorf)

„Mulțumesc pentru concertul minunat! Piesele alese s-au armonizat foarte bine și a fost o binecuvântare să aud un concert live după atât de mult timp și mai ales de această calitate! Extraordinar şi frumos.” (Gabrielle N., Aachen).

Se pare că, după această primă apariţie de succes în noua formaţie, artiştii au decis că vor urma proiecte de anvergură.

Charlemagne poate fi mulţumit.

Călin Șabac

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.