Concursul Internațional ”George Enescu” 2020: o competiție pentru frumusețe în viață

92
concursul enescu 2020

logo rubrica musica leviathan.roCei mai talentați tineri muzicieni se pot înscrie în competiție până pe 15 aprilie 2020, prin intermediul platformei online www.festivalenescu.ro

Noi membri ai juriilor, personalități marcante ale muzicii clasice la nivel internațional; un mecanism de selecție îmbunătățit; două compoziții interpretate în premieră mondială la Gala de deschidere; 19 concerte și recitaluri, ale căror bilete sunt în vânzare; dirijori de marcă; un site nou și un concept de comunicare care explorează frumusețea pe care muzica o aduce în viața noastră: acestea sunt doar câteva din noutățile cu care vine Concursul Internațional ”George Enescu” în 2020.

Un concurs mai competitiv

”Schimbările prin care trece Concursul Enescu în acest an au rolul de a-i consolida poziția la nivel internațional. Ne dezvoltăm, ca răspuns la numărul tot mai mare de concurenți și ca să continuăm să atragem cât mai mulți muzicieni talentați. Menținem standardele ridicate și contribuim la promovarea internațională atât a laureaților, cât și a muzicii lui Enescu”, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și Concursului ”George Enescu”.

Concursul ”Enescu” se va desfășura în perioada 29 august – 20 septembrie 2020, aceasta fiind a XVII-a ediție. Organizatorii au ameliorat mecanismele de selecție; au atras noi personalități ale muzicii clasice în comisiile de jurizare, au implicat mai mulți foști laureați ai Concursului în procesul de evaluare a noilor generații de artiști; au relansat website-ul www.festivalenescu.ro, platforma oficială de comunicare online a Concursului si Festivalului Internațional ”George Enescu”, pentru a oferi atât accesibilitate și informații practice concurenților care vor să se înscrie, cât și cele mai importante noutăți de interes fanilor săi. Noul  www.festivalenescu.ro vine cu o serie de îmbunătățiri tehnice si de conținut, pentru a oferi informații utile, în timp real, tuturor categoriilor de utilizatori: concurenți, membri ai juriilor, jurnaliști și public larg.

Concursul păstrează cele patru secțiuni (vioară, violoncel, pian și compoziție). Până pe 15 aprilie 2020, prin intermediul www.festivalenescu.ro (secțiunea Înscrie-te), tinerii muzicieni pot trimite aplicațiile online, la secțiunea corespunzătoare, împreună cu scurte demonstrații video ale performanțelor artistice.

Frumusețe în viață

Tema de comunicare a Concursului ”Enescu” 2020 este ”Frumusețe în viață”, pentru că muzica, așa cum spunea George Enescu, merge de la inimă la inimă. ”Când două inimi comunică direct, frumusețea își face loc în viață, fără să țină cont de griul, luptele și tensiunile cotidiene.Când vorbele tac, muzica prinde glas și ne face să trăim Frumusețe pură. Vrem ca ediția 2020 a Concursului «Enescu» să fie și o competiție pentru a face loc frumuseții în viața noastră și în spațiul public”, a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului ”Enescu”. Mai mult decât să fie tehnic foarte buni, marele dar pe care concurenții îl vor face publicului va fi să le aducă frumusețe în viață și să îi scoată din cotidian.

Ofertă bogată pentru artiști și public

Un număr total de 19 recitaluri și concerte sunt programate la ediția 2020, atât ca etape de concurs cât și ca recitaluri extraordinare, susținute de muzicieni-reper ai momentului, membri ai juriilor.

Ediția 2020 se va deschide cu un Concert de Gală pe scena Ateneului Român, susținut de trei dintre laureații ediției 2016: Gyehee Kim (vioară), Yibai Chen (violoncel) și Viktoria Vassilenko (pian).

Aceștia vor interpreta în premieră mondială Brahmsodia” – triplu-concert pentru vioară, violoncel și pian, op. 169, compus de Dan Dediu, primul laureat al Concursului de Compoziție ”George Enescu” 1991, special pentru această ediție.

Tot în premieră va fi interpretată și lucrarea câștigătorului de la secțiunea de compoziție din 2018, Alexandru Murariu, Concert pour clarinette et orchestre.

Pe durata Concursului, publicul va avea acces la toate etapele de concurs. Accesul este gratuit la primele două etape, biletele și abonamentele fiind cu vânzare doar pentru etapele semifinale și finale, precum și pentru recitalurile speciale și Gala de deschidere.

Trei mari dirijori ai lumii – Wilson Hermanto (Dirijor Principal Invitat al Orchestrei Cameristi della Scala – Italia), Nabil Shehata (Dirijor Principal al Filarmonicii Südwestfalen – Germania), Josep Caballé Domenech (Director Muzical al Colorado Springs Philharmonic – SUA) participă în premieră anul acesta la Concurs. John Axelrod (Director Muzical și Artistic al Real Orchestra Simfonica de Sevilla), cel de-al patrulea dirijor, a fost prezent și la ediția din 2016.

O serie de premii noi au fost introduse pentru a anima spiritul de competiție – atât în sume de bani (valoarea totală a acestora depășind 100.000 Euro) dar, cel mai important, în promovarea internațională și lansarea artistică a celor mai talentați dintre concurenți.

Câștigarea locului I la Concursul Enescu 2020 este biletul de acces pe scena Festivalului Internațional ”George Enescu”, la ediția 2021 – cei mai talentați dintre concurenți vor avea oportunitatea de a concerta la ediția următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii (Orchestra of the Americas, Berlin Radio Symphony Orchestra ș.a.).

Concursul Internațional ”George Enescu” în fapte si cifre

Concursul ”George Enescu” funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician roman în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului ”George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România.

Prima ediție a Concursului, organizat independent de Festivalul ”George Enescu”, a avut loc in anul 2014, cu 240 de tineri artiști înscriși, din 36 de țări. Numărul de concurenți a crescut gradual, Concursul atrăgând anual cei mai buni tineri tehnicieni ai muzicii clasice din toata lumea.

In 2018, Concursul a numărat 420 de concurenți înscriși, din 46 de tari, iar Galele de închidere și deschidere au fost sold out.

Remarcabili soliști precum pianiștii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu și Dan Grigore, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care a evoluat sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti etc.), soprana Ileana Cotrubaș, mezzosoprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu precum și cei mai cunoscuți muzicieni români din noua generație – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu, Stefan Tarara, Valentin Răduțiu, Mihai Ritivoiu – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internațional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional ”George Enescu”.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica

Revista culturală trimestrială

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.