Conferință de presă a ambasadorului Federației Ruse în România

227
Foto: Raul Gabriel Gavra
Foto: Raul Gabriel Gavra

Astăzi, 11 iunie 2020, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei (sărbătorită pe 12 iunie), Excelența Sa, ambasadorul Federației Ruse în România, domnul Valery Kuzmin a susținut o conferință de presă în format online (prin aplicația Zoom).

Subiectele abordate au fost foarte numeroase, diverse și de actualitate, printre care putem să amintim: împlinirea a 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (ideea principală: diferențele mari dintre viziunea Rusiei și cea a Occidentului asupra acestui eveniment, atenția mult mai mare pe care o acordă statul est-european memoriei acestui război mondial), criza coronavirusului (exemple de cum gestionează Rusia această epidemie și cifre oficiale), situația Ucrainei și a Crimeei, evoluția recentă a relațiilor ruso-române (mai ales a celor economice)/activitatea Ambasadei și mici evenimente recente (cazul Assange, cazul Sergei Skripal, încălcarea spațiului aerian, dreptul internațional etc.).

În privința relațiilor ruso-române, ambasadorul rus a scos în evidență starea destul de stabilă, stagnantă a acestora. Punctul forte al relațiilor bilaterale este cel economic. Astfel, anul trecut a avut loc un schimb comercial în valoare de 4,6 miliarde de dolari (cu 5% mai mic decât în 2018). În primul trimestru al acestui de an, schimburile au început să crească cu 0,5% față de primul trimestru al anului trecut.

Pe partea culturală, conform traducerii, domnul ambasador Valery Kuzmin a menționat: „Cel mai frumos au apărut, într-adevăr, aceste schimburi cultural-artistice care au fost, în mare parte, aici, în România, organizate de antreprenori privați. Îmi pare rău să spun, dar în rest această activitate este destul de scăzută, destul de slabă. Îmi aduc aminte, în situația în care am avut o întâlnire încă în anul 2017 cu ministrul de resort român și am spus acolo că noi aveam atunci un program de schimburi culturale și științifice care în aprilie 2017 trebuia să expire. Practic, n-a fost niciun fel de reacție. Problema este că, într-adevăr, de atunci aceste schimburi, mai ales că era vorba și de schimburi la nivel de învățământ, nu au mai avut loc, într-un cuvânt.”

Raul Gabriel Gavra

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.