Cu titlul ”Fără titlu” de Pușa Roth

845
cozi la ANAF naravul din fire pusa roth

Năravul din fire logo rubrica leviathan.roM-am dus azi la ANAF, o altă instituție unde te poți sinucide, dacă ești slab de înger, și am vrut să plătesc o datorie pentru anul 2012. Am numărat în gând anii, că de, te zăpăcești și nu mai știi în ce an, lună, săptămână sau zi ești, când vin hârtii din astea, amenințătoare, de la sus-numita instituție. M-am tot gândit ce ar fi, de ce acum, dar dacă e datorie, asta e, trebuie plătită, că doar sunt un cetățean onest și corect, ca să nu-mi bată ”portăreii” la ușă, adică somațiile care vin mai repede decât orice act de pe lumea asta.

Am mai fost o dată, când era mai cald pe afară, dar nu am rezistat mulțimii și am plecat. Azi, am zis eu, o fi mai puțină lume, că e cam rece afară. Da’ de unde! Aceeași forfotă, aceeași voce care strigă neobosit că posesorul bonului cu nr. X să poftească la ghișeul Y. Lume nemulțumită, agitată, un du-te vino imposibil de suportat, o harababură de bâlci, o bătaie de joc față de omul care vine să plătească datoria față de stat. Cred că și angajații sunt la capătul răbdării cu atâta amar de lume pe capul lor, dar pentru pâinea cea de toate zilele, se uită la tine ca și cum nu ai exista, dar tu exiști, întrebi, ești nervos, ești încurcat în ițele ”anafe”, ești debusolat, că, de, cum să nu te gândești că mâna lungă a statului găsește că tu, cetățeanul, trebuie să plătești o datorie pe care nu o aveai acum cinci ani, dar astăzi ea există. Habar nu am dacă e corect sau nu, nici nu mă mai întreb, ca să nu mă enervez, plătesc și gata. Dar ”gata” ăsta depinde de când ajung să plătesc, când o să ies pe ușă, fericită că am rezolvat și această corvoadă.

Stau și mă gândesc totuși, de ce o fi atâta brambureală la această instituție care primește bani de la oameni, care ar trebui să zbârnâie, ca plătitorul să vină mai repede, știind că va scăpa ușor de o datorie, venită din alți ani, datorie pe care nu o pusese la socoteală și care îi golește buzunarul și așa ciuruit. Dar de unde! Intră în furnicar, așteaptă, ascultă comentarii, comentează la rându-i și pleacă acasă mai sărac, mai trist, aproape învins de sistem. De ce? Așa cum am mai spus și cu altă ocazie: ”Năravul din fire n-are lecuire”!

2 COMENTARII

  1. Pai o datorie veche de 5 ani de zile, care n-a fost incasata si n-a primit niciun ordin de executare din partea unui tribunal ar trebui sa fie prescrisa din punct de vedere legal, deci teoretic puteati sa refuzati plata ei.

  2. Teoretic, da, dar practic am preferat să plătesc, că până ajunge,,refuzul” la ei, chiar dacă l-ai depus la sediul cu pricina, trece perioada, îți blochează contul etc. Cât despre tribunal, prefer să cred că nu există.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.