”Cum să avem curajul să ne gândim pentru a încerca să ne lăsăm de fumat” de Lică Barbu

835
Desen de Lică Barbu
Desen de Lică Barbu

Motto: Un copil plângea în parc şi parcul s-a oprit ca să plângă un copil. Când copilul şi-a dat seama, n-a mai plâns. Şi parcul a plecat.

Neiubiţi fumători! Nu există nicio regulă. Există numai situaţii. De la caz la caz, funcţie de starea materială, starea civilă, profesie, şapte ani de-acasă şi douăzeci pe la tutungerie, colaborare cu nefumătorii, cu familia, cu soacra, cu colegii, cu amanta, cu însăşi viaţa ta, dragule, în care îi bagi mahorcă zi de zi.

Fumători celebri nu există, asta mai lipsea dar, există cazuri celebre în care înrăiţi fumători s-au lăsat de fumat lăsând posterităţii metodele lor eficiente, simplu de urmat în tentativa de a vă lăsa de fumat. Rimă întâmplătoare care din fericire nu rimează cu o ţigară.

Staţi! Nu aprindeţi încă o ţigară căci veţi rămâne cu focul în aer când veţi citi cele ce urmează:

– Zilnic să vă programaţi o plimbare prin cimitir. Nu ca să vă speriaţi de moarte. Doamne fereşte! E linişte, vă regăsiţi, cugetaţi la nemurire, la eternitate, mai citiţi o cruce… vai, ce tineri erau!… Mii de ochi închişi vă privesc în acel moment. Mai aveţi curajul să aprindeţi o ţigară?

Dacă da, atunci număraţi crucile şi vă convingeţi că nu merită să vă duceţi crucea.

– Confecţionaţi o ţigară din hârtie de ziar sau carton şi pufăiţi din ea fără să o aprindeţi până vă ies ochii şi prostia din cap de a nu mai fuma. Indicat să faceţi asta în public, într-o şedinţă cu colegii. Căutaţi să le evitaţi privirile. Ce ştiu ei?!

– Aţi găsit o slujbă bună. Bravo! Chiar din prima zi de lucru, cu tot efortul, ”uitaţi” intenţionat pachetul de ţigări acasă. Sigur, nu rezistaţi şi în disperare cereţi şefului o ţigară, de care-o fi.

A doua zi răsfoiţi din nou ziarele mormăind: ”Chiar aşa? Pentru o ţigară?”

– ”Tutunul dăunează grav sănătăţii”. Crezi în sloganul ăsta? Crezi în sloganul ăsta? Crezi în sloganul ăsta?… Nu, nu e o greşeală de tipărire. Este ecoul din capul tău.

– Fumezi de la vârsta de… hă, hă de ani şi n-ai nici pe dracul, zici. Nu uita că el ţi-a pus ţigara în mână.

– Ultima, dar şi cea mai eficientă metodă: stingeţi ţigara înainte să o aprindeţi. Că n-o fi foc!

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.