Dean Martin – articol de Raul Gabriel Gavra

39
Dean Martin, fotografie de studio pentru filmul „Bells Are Ringing” (1960)
Dean Martin, fotografie de studio pentru filmul „Bells Are Ringing” (1960)

fila de calendar rubrica leviathan.roCântărețul, actorul și comediantul italo-american Dino Paul Crocetti s-a născut la 7 iunie 1917 în orașul Steubenville, Ohio, Statele Unite ale Americii. Acesta este considerat o figură marcantă a secolului XX, publicul fiind cucerit de carisma și stima de sine pe care le afișa cu naturalețe. A fost numit „The King of Cool”. Ca interpret, Dean Martin se aseamănă foarte mult cu Louis Prima, un alt italo-american. Ambii au abordat genuri muzicale precum jazz, swing și pop tradițional, dar și-au valorificat și moștenirea lor etnică. Însă, spre deosebire de Louis, Dean a avut o carieră mult mai productivă (mai ales din punct de vedere cinematografic). Dintre piesele sale cele mai remarcabile, enumerăm: That’s Amore, Mambo Italiano, Everybody Loves Somebody, Sway și Volare. Găsim și unele specifice anotimpului alb și Crăciunului: Jingle Bells, A Marshmallow World, Silver Bells, Silent Night și Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (cea mai celebră).

Din 1946, anul în care s-au împrietenit (amândoi lucrau la clubul „Glass Hat”, New York), pentru un deceniu, Dean Martin și Jerry Lewis (comediant, actor, cântăreț și regizor, a fost poreclit „Regele Comediei”) au format o echipă. Cei doi s-au bucurat de un succes deosebit, realizând 16 filme și fiind invitați în numeroase cluburi, la radio și la TV. Dar, din cauza unor diferențe de viziune, s-au despărțit, producând tristețe în rândurile fanilor.

După o carieră solo, împreună cu Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Joey Bishop și Peter Lawford, prietenii și confrații săi, Dean Martin formează „The Rat Pack”, o nouă echipă de excepție. Grupul a apărut în trei filme: Ocean’s Eleven (1960), Sergeants Three (1962) și Robin and the Seven Hoods (1964).

La vârsta de 78 de ani, în ziua de Crăciun a anului 1995, după o prezență puternică în viața publică a SUA, Dean Martin a murit. Pe lângă activitatea sa (a apărut în 85 de filme și producții TV, de amintit), trei stele de pe Hollywood Walk of Fame (pentru filme, înregistrări și televiziune) îi păstrează vie amintirea.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.