Decorații pentru Teatrul Evreiesc de Stat din partea Președintelui României

409
Teatrul Evreiesc de Stat

Aflat în plină desfășurare a celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, Teatrul Evreiesc de Stat (TES) din București a participat ieri, miercuri, 10 octombrie 2018, prin reprezentații săi, la ceremonia de înmânare a decorațiilor conferite în luna august a acestui an, de către Președintele României, Klaus Werner Iohannis, actorilor și tehnicienilor TES.

Teatrul Evreiesc de Stat a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, iar actrița Maia Morgenstern, managerul TES, cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Mare Ofițer. La evenimentul de ieri au mai primit recunoașteri Nicolae Călugărița (actor) – Ordinul Național pentru Merit în grad de Ofițer, Mya Liontescu (secretar literar) – Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler, Cornel Ciupercescu (actor) – Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Olimpia Lazăr (costumieră) și Florea Cîrstea (maestru sunet) – Medalia Națională pentru Merit clasa a III-a. Decorația Ordinul Național pentru Merit în grad de Ofițer a fost conferită și lui Rudy Rosenfeld (d. 24 august 2018), medalia fiind acordată fiului acestuia.

Teatrul Evreiesc, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate teatre din România, a împlinit, la 1 august 2018, 70 de ani de activitate ca instituție de stat.

Teatrul evreiesc, cultivator al limbii și culturii idiș, are o tradiție mult mai veche, de peste 142 de ani, și se leagă de numele celui care a înființat primul teatru evreiesc profesionist din lume, Avram Goldfaden.

România prețuiește valorile acestei culturi, o dovadă fiind și faptul că, prin lege, ziua de 30 mai a devenit Ziua Limbii și Teatrului Idiș.

Decorațiile pe care, în numele Statului Român, vi le-am înmânat astăzi sunt un semn al aprecierii istoriei instituției pe care o reprezentați și căreia i-ați dedicat, cu generozitate și perseverență, arta și talentul dumneavoastră.

Urez viață îndelungată Teatrului Evreiesc de Stat, actorilor săi remarcabili și tuturor celor care îl slujesc și dăruiesc spectatorilor pagini admirabile din dramaturgia evreiască, clasică și contemporană.” – Klaus Werner Iohannis, Președintele României.

La evenimentul de ieri a participat și regizoarea Cătălina Buzoianu, decorată de către Președintele României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Comandor. Cătălina Buzoianu a colaborat cu Teatrul Evreiesc de Stat în trei producții: ”Dibuk” de S. Anski (1994), ”Golem” de H. Leivik (1997) și ”Magicianul din Lublin” de Isaac Bashevis Singer (2009).

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat

Vezi și: A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST (7 – 14 octombrie 2018, București)

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.