„Despre întuneric în două secvențe” de Ionuț Cristache

235
intuneric tableta

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roA doua…

„La început, spiritul pur al Creatorului plutea omniprezent, ubicuu, deasupra apelor scufundate într-o beznă nemărginită. Apoi, aprinzând o scânteie, El şi-a dat seama că «lumina este bună»”… (Geneza 1:4).

Un personaj… Întunericul vremurilor privea din ochii ei. Și zicea: întunericul este un bun sfătuitor, în el uiți cum arată lucrurile cu adevărat, un nume bun strălucește și în întuneric, fiindcă în întunericul nopții și focul lumânării strălucește mai puternic. Și dacă nu mai există nimic? Nicio speranță, doar întunericul pe care îl vom întâlni dincolo de zidul înalt. Ca întotdeauna…

Iar poetul scrie că el, omul, „E o formă muritoare înzestrată/ Cu iubire şi viaţă, cu lumină şi divinitate”. Să trăiești sub zodia luminii, în întuneric… Se poate? Vă reamintesc cum spune Tolstoi în Învierea: „În Nehliudov, ca în toţi oamenii, erau două fiinţe: o fiinţă morală, care-şi căuta binele propriu în binele tuturor şi altă fiinţă animalică și care căuta numai propriul bine şi ar fi fost gata să jertfească pentru ea binele întregii lumi”. Adică, în omul care s-a lăsat ispitit de îngerul căzut încep să viețuiască la un loc lumina divină şi întunericul luciferic. Dintotdeauna, omul s-a confruntat cu „atracția abisului”…

Așa se zice, acolo unde domneşte întunericul, încolţeşte păcatul, iar vinovatul nu e cel ce păcătuieşte, ci acela care-l ţine în întuneric. Din Mizerabilii, desigur… Întunericul nu poate fi alungat de întuneric, numai lumina poate, ura nu poate fi alungată de ură, doar dragostea poate.

Și ceva din Euripide: întunecate sunt căile pe care merge destinul. Și cât de adevărat, din prunul întunecat cade soarele… Fericirea întunecă, durerea lămureşte, credea Nicolae Iorga. Și da, ca să vezi că e întuneric n-ai nevoie de lumină. Numai că lumina ne cheamă şi ne hrăneşte mereu, iar întunericul este doar distanța între două stele și nimic altceva.

De ce despre întuneric? Priviți în jurul nostru…

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.