”Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu

847
Recital Mircea Constantinescu Din teatrul lumii

Duminică, 11 iunie 2017, la ora 14.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați spectacolul ”Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Veţi asculta fragmente din ”Tamerlan cel Mare” de Christopher Marlowe, ”Avarul” de Molière, ”Faust” de Goethe, ”Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului” de Vasile Alecsandri, ”Ubu încornorat” de Alfred Jarry. Mircea Constantinescu interpretează rolurile Tamerlan, Harpagon, Faust, Iorgu, Ubu şi Conştiinţa lui Ubu. În celelalte roluri: Dan Aştilean, Delia Nartea, Silviu Biriş, Ştefan Velniciuc, Ionuţ Kivu, George Grigore, Mihai Popescu. Regia de montaj: Florina Istodor şi Mirela Anton. Regia de studio: Janina Dicu. Producător: Costin Tuchilă. Data difuzării în premieră: 30 ianuarie 2011.

Prezentare de Costin Tuchilă și fragment din ”Ubu încornorat” de Alfred Jarry, în interpretarea actorului Mircea Constantinescu

Mircea Constantinescu (Harpagon) în ”Avarul” de Molière, fragment

© Societatea Română de Radiodifuziune

Spectacolul face parte din seria de recitaluri inaugurată de Teatrul Naţional Radiofonic în septembrie 2004. Fiecare dintre aceste spectacole au individualitatea lor, conferită de tema aleasă şi de personalitatea actorului supus probei de foc presupuse de un asemenea recital, în care interpretează cinci roluri şi trebuie să fie el însuşi dar totodată diferit, cu un singur mijloc de expresie: vocea. Într-un reportaj la TVRM, Marina Roman caracteriza aceste emisiuni cu o sintagmă potrivită: eseuri teatrale. În ”Cronica Română’’, Eugen Comarnescu le califica drept exerciţii de virtuozitate. Cât despre alegerea textelor, intenţia realizatorilor a fost ca, oprindu-se la o temă sau la o tipologie, să ofere titluri semnificative din istoria dramaturgiei universale, urmând metabolismul secret al temei sau evoluţia personajului, dar şi potrivite personalităţii artistice a actorului, capacităţii sale proteice.

Mircea Constantinescu în spectacolul ”Cinci piese scurte” de Eugène Ionesco
Mircea Constantinescu în spectacolul ”Cinci piese scurte” de Eugène Ionesco

Doctor în teatru, profesor asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Mircea Constantinescu şi-a început cariera artistică la Teatrul de Stat din Oradea (1975–1981). Din 1981 este actor al Teatrului Odeon din Bucureşti. Excelent actor de compoziţie, Mircea Constantinescu s-a remarcat în roluri diferite din punct vedere stilistic, dovedind o largă paletă de mijloace interpretative. Amintim, între multe altele: Gaev şi Leonid Andreevici în ”Livada de vişini” de A. P. Cehov, Bufonul în ”Cymbeline” de William Shakespeare, Gică Hau-Hau în Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, Doctorul şi Domnul în ”Cinci piese scurte” de Eugène Ionesco, Shakebag, ucigaş în ”Arden din Febersham”, Hangiul în ”Ultima femeie a señorului Juan” de Leonid Juhovitki, Lou şi Domnul De Witt în ”Camera de hotel”, o trilogie de Barry Gifford, Pandolfo în ”Cafeneaua” de Carlo Goldoni, Charlotte von Mahlsdorf în ”Sunt propria mea soţie” de Dough Wright, Theseus în ”Pyramus & Thisbe 4 you” după William Shakespeare, Paulo Coelho în ”Veronika se pregătește să moară” după Paulo Coelho, Conducătorul caravanei în ”Alchimistul” după Paulo Coelho.

Vechi și statornic colaborator al Radioului, a interpretat sute de roluri la Teatrul Național Radiofonic.

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă. 

Arhiva Theatrum

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.