Drepturile etnicilor români din Ucraina – principala temă a ministrului Andreea Păstîrnac în vizita de la Kiev și Cernăuți

804
vizita ucraina andreea pastarnac Sursa foto Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, se află, în perioada 21–22 august 2017, în prima vizită oficială în Ucraina. Agenda întrevederilor bilaterale a cuprins o serie de întâlniri cu ministrul Culturii, Evghenii Nâşciuk, ministrul Educaţiei şi ştiinţei, Lilia Grinevici, precum și cu ministrul de Externe, Pavlo Klimkin. Subiectele majore abordate în cadrul vizitei au vizat extinderea cooperării bilaterale și a drepturilor etnicilor români în domeniul educației și mass-media în limba română, culturii și tuturor aspectelor care țin de identitatea comunității românești.

Andreea Păstârnac, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni
Andreea Păstîrnac, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni
Sursa foto Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
Sursa foto: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

În cadrul discuției cu ministrul de externe, Pavlo Klimkin, ministrul Andreea Păstîrnac a apreciat interesul statului ucrainean fața de problematicile comunității românești, subliniind necesitatea prezervării drepturilor etnicilor români, precum și importanța păstrării identității românești. ”Sprijinul reciproc în vederea inițierii și promovării de proiecte comune vizând atât românii din Ucraina, cât și ucrainenii din România este fundamental pentru armonia interetnică și pentru inițiativele ce au ca scop păstrarea identității culturale, lingvistice și religioase a cetățenilor noștri”, a declarat demnitarul român. Șeful diplomației ucrainene a prezentat și subliniat eforturile întreprinse de statul român pentru dezvoltarea liceului din Sighetul Marmației unde studiază etnici ucraineni, menționându-se, totodată, nivelul foarte bun al relațiilor dintre guvernele celor două țări. Cei doi miniștri au discutat atât aspecte legate de viitoarea inaugurare a Centrului de Informare de la Slatina/Solotvino, în cadrul Primăriei orașului, cât și despre obiectivele Centrului de Informare de la Ismail, ca model de cooperare în plan universitar. Dialogul bilateral cu ministrul Culturii, Evghenii Nâşciuk, a vizat includerea, după renovare, în circuitul muzeal din Ucraina a Casei memoriale ”Aron Pumnul”, precum și sprijinul pe care guvernul român îl poate oferi în restaurarea și amenajarea unui ansamblu cultural în interioriul curții edificiului. A fost exprimată, de ambele părți, importanța semnării unui protocol între instituțiile relevante din România și Ucraina în vederea dezvoltării de proiecte culturale comune.

În cadrul întrevederii cu ministrul Educației și Științei, Lilia Grinevici, s-a convenit valorificarea posibilității de a realiza un program de schimb de experiență pentru elevi și profesori din cele două țări. În același context, demnitarul român a adus în discuție efectele procesului de descentralizare, în raport cu nevoile comunității românești, evidențiind situația școlilor românești din regiunea Cernăuți, cu precădere a celor din comuna Mămăliga, dar și din alte regiuni. Creșterea calității învățământului în comunitatea românească este una dintre prioritățile asumate de MRP prin Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni 2017–2020.

Compartimentul de Comunicare al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.