Știri: ”Țara moartă” de Radu Jude, din 25 august 2017 în cinematografele din România

758
Fotografie din filmul ”Țara moartă”
Fotografie din filmul ”Țara moartă”

logo rubrica imago leviathan.roProducția ”Țara moartă”, semnată de regizorul Radu Jude, va rula în cinematografele din România din 25 august 2017.

Filmul este lansat după premiera internațională care a avut loc în cadrul celei de-a 70-a ediții a Festivalului Internațional de la Locarno (2–12 august). ”Țara moartă” a fost inclus în secțiunea ”Signs of Life”, program dedicat cineaștilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematografic.

Poster Țara moarta

Filmul, prezentat în premieră mondială la TIFF, este un eseu documentar compus din peste 500 de fotografii din cele peste 8500 ale colecției Costică Acsinte, texte de Emil Dorian și fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30–’40.TARA_MOARTA_photo_1_Costica_Acsinte_1_

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuțiu, sound design – Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

”Filmul este construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian și materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană și comunistă, descoperite în Arhiva Națională de Filme”, declară Radu Jude.

”Țara moartă” este o producție Hi Film și Fast Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Orange România. Producător Ada Solomon.

Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje printre care ”Lampa cu căciulă” (2006) (câștigător a peste 50 de premii la festivaluri internaționale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) și ”Alexandra” (2007, selectat la Clermont-Ferrand, premiat la Oberhausen).

tara-moarta.Fotografii din film
”Țara moartă”. Fotografii din film

Lungmetrajul său de debut – ”Cea mai fericită fată din lume” (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selecționat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films – New York, Salonic, Sarajevo și Londra. În 2011, a regizat și produs mediu-metrajul independent ”Film pentru prieteni”.

”Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum de la Berlinale. A obținut Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri și a fost lansat în Franța, Olanda și Ungaria.

Cele mai recente scurtmetraje, ”O umbră de nor” și ”Trece și prin perete” au fost prezentate la Cannes în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Mențiunea Specială a juriului.

”Aferim!” (2015) îi aduce Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale.

Radu Jude se află în producție cu cel de-al cincilea lungmetraj, ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

”Țara moartă” este distribuit în România de microFILM.

Pagină oficială Facebook: https://www.facebook.com/taramoarta/

Arhiva rubricii Imago

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.