Elvis Presley – articol de Raul Gabriel Gavra

78
elvis presley

fila de calendar rubrica leviathan.roLa 8 ianuarie 1935, în orășelul Tupelo (statul Mississippi, SUA), s-a născut Elvis Aaron Presley, cântăreț și actor. A fost supranumit „Regele Rock ‘n’ Roll-ului” (sau doar „Regele”, pe scurt). Însă a excelat și în genurile gospel (muzica bisericească a comunităților creștine afro-americane), pop, country și blues. Este considerat un reper muzical al secolului XX, numele lui continuând să fie arhicunoscut și astăzi. Faima i se datorează nu numai vocii, ci și stilului energic, provocator și inovator (la acel moment). A vândut mai mult de un miliard de discuri în toată lumea, iar, pentru vânzările din Statele Unite, a fost distins cu 101 Discuri de aur, 57 de platină și 25 de multi-platină. A câștigat mai multe premii NME, trei Grammy și American Music Award pentru Merit. De asemenea, recent, în anul 2018, președintele Donald Trump i-a acordat post-mortem Medalia prezidențială a libertății.

Părinții, Gladys și Vernon, erau de condiție modestă, chiar săraci, bazându-se pe ajutorul alimentar oferit de Guvern sau pe cel primit de la vecini. Cartierul în care trăiau era locuit în mare parte de negri. Era o familie credincioasă, care participa la slujbele penticostale (unde se cânta gospel). Influențat de muzica auzită la biserică și de muzica country de la radio, Elvis începe să-și descopere tot mai mult talentul. Cu ocazia unei aniversări, primește o chitară, iar, în anul următor, doi unchi și un pastor îi oferă câteva lecții.

După mutarea în Memphis (Tennessee), în august 1953, la Sun Records, Elvis înregistrează primul său disc. Acesta avea să fie un cadou pentru mama lui. Cu această ocazie, este descoperit de Sam Phillips, fondatorul studioului. Semnează un contract, dar, nu peste mult timp, contractul este vândut către RCA Victor, o companie mai mare. În 1956, tânărul artist devine o celebritate internațională. Multe dintre înregistrările sale au fost inspirate de muzicieni locali negri și a fost un mare admirator al interpretei Sora Rosetta Tharpe. Este interesant faptul că el nu știa să citească partituri, ci învăța după ureche.

În 16 august 1977, la doar 42 de ani, Elvis Presley moare în urma unui infarct (provocat de consumul de droguri). A fost înmormântat pe proprietatea Graceland, formată dintr-o clădire istorică și un teren de 5,5 hectare, în Grădina de meditație, alături de o bunică și părinți. În prezent, Graceland funcționează ca muzeu, fiind deschisă publicului din 1982.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.