Eveniment: Centenar Ladislau Roth la „Cafeneaua online” (2 iulie 2020, Tel Aviv)

122
centenar ladislau roth tel aviv

logo icrÎn contextul situației actuale la nivel internațional, ICR Tel Aviv și-a adaptat activitatea culturală la realitățile prezente și continuă organizarea de evenimente culturale din cadrul seriei „Cafeneaua Românească” online pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

Următorul eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online va avea loc joi, 2 iulie 2020, la ora 16.00, în limba română, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și va fi dedicat personalității lui Ladislau Roth, compozitor, dirijor, prim-dirijor şi pianist recunoscut şi apreciat atât în România, cât şi peste hotare, un adevărat ambasador al artei şi culturii româneşti, în preajma împlinirii vârstei de 100 de ani.

Moderată de directorul ICR Tel Aviv și avându-i ca invitați pe Ladislau Roth, Cristian Rudic, directorul Operei Naționale Române din Timișoara și Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara, discuția va urmări traseul biografic și artistic al lui Ladislau Roth, legăturile cu Timișoara și relația cu Israelul. Evenimentul va include fragmente din concerte la al căror pupitru dirijoral a fost Ladislau Roth, precum și prezentarea cărții recent apărute la Editura Hasefer, Ladislau Roth: un secol de muzică și măiestrie, de Elvira CimponeriuIoan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, va adresa, prin intermediul unei înregistrări video, salutul și urările sale.

Ladislau Roth este născut pe 4 iulie 1920, la Satu Mare. În anul 1944 este închis, alături de părinţii săi, în ghetoul din Oradea, deportaţi apoi în lagărul de exterminare de la Auschwitz, unde mama sa a murit, iar el împreună cu tatăl său, au fost ulterior trimiși la lagărele de muncă din Austria. După eliberare, Ladislau Roth şi-a continuat studiile muzicale, absolvind Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta.

Ladislau Roth, cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, este una din figurile emblematice ale Timișoarei muzicale și iudaice. Din 1946 până în 1958 a activat la Opera de Stat Timișoara ca dirijor, apoi prim-dirijor. În anii 1967–1968 a dirijat în Africa de Sud, în anul 1968 a colaborat cu Radiodifuziunea Daneză la Copenhaga, iar în anul 1970 a dirijat o stagiune la „Landestheater” din Salzburg. Timp de 11 ani a fost dirijor la Opera din Mexic. În anii 1985 și 1987 a lucrat ca dirijor în Statele Unite. După 1989, în România, a dirijat spectacole și concerte la Opera Națională Română din Timișoara, la Brașov, Arad, București și la Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare. În Israel, Ladislau Roth a fost dirijor al Orchestrei Simfonice Radio din Ierusalim, al Corului de Cameră din Tel Aviv, al Corului Tzadikov, director muzical al Ansamblului israelian de folclor „Anahnu Kan”, a compus adaptări muzicale pentru numeroase spectacole și discuri.

În vederea promovării proiectului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, ICR Tel Aviv, în colaborare cu Opera Națională Română din Timișoara, intenționa să organizeze, în data de 2 iulie 2020, alături de Orchestra Simfonică din Ierusalim, spectacolul de operă „Flautul fermecat” de Mozart, în interpretarea mai multor soliști de operă din România, proiect care a trebuit amânat din cauza pandemiei. Prin această ediție a „Cafenelei online” dorim să aducem în atenția publicului virtual activitatea unei personalități reprezentative pentru cultura română, Ladislau Roth, și importanța muncii sale pe scena culturală timișoreană de-a lungul timpului, precum și să promovăm Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.