Festivalul Internațional ”George Enescu”: Lawrence Foster, Diana Damrau, London Symphony Orchestra pe afișul zilei de 3 septembrie 2019

75
Lawrence Foster
Lawrence Foster

logo festival enescu 2019 site leviathan.roDirijorul Lawrence Foster se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Simfonice a Radiodifuziunii Poloneze (primul concert din festival al orchestrei) marți, 3 septembrie 2019, la ora 17.00, la Ateneul Român. Solist: Szymon Nehring pian, laureat al Concursului Internațional ”Arthur Rubinstein” în 2017. Program: Adrian Pop, ”Solstice” pentru orchestră; Chopin, Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră, op. 11; Lutosławski, Concert pentru orchestră.

La Sala Palatului la ora 20.00 este programat al doilea concert al London Symphony Orchestra, care o va avea ca solistă pe soprana Diana Damrau, care în a susținut duminică, 1 septembrie un încântător recital de lieduri la Ateneul Român. Participă Corul Academic Radio, dirijat de Ciprian Țuțu. Vom asculta: poemul simfonic ”Vox Maris”, op. 31 de George Enescu (solist tenorul Cosmin Ifrim) The Hidden Place”, ciclu de cântece pentru soprană și orchestră de Iain Bell, Four Sea Interludes and Passacaglia” din opera ”Peter Grimes” de Benjamin Britten, Scena finală din opera ”Capriccio” de Richard Strauss – un preludiu, dacă vreți, al evenimentului de miercuri, 4 septembrie, premiera în România a operei ”Die Frau Ohne Schatten („Femeia fără umbră”) de Richard Strauss (versiune în concert).

Ambele concerte vor fi transmise în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Marți, 3 septembrie 2019, la ora 14.00, pe postul Trinitas TV puteți urmări înregistrarea recitalul sopranei Diana Damrau, acompaniată la harpă de Xavier de Maistre, de la Ateneul Român.

Tot marți, 3 septembrie încep și concertele din alte orașe din România, sub genericul ”Festivalul în țară” – program aici.

***

Născut în 1941 în Los Angeles, cu părinţi români, Lawrence Foster este un remarcabil interpret al muzicii lui George Enescu, fiind Director Artistic al Festivalului „George Enescu” în ediţia din 1998.

Foarte solicitat ca dirijor invitat, Foster a susținut recent (stagiunea 2018 – 2019) concerte la Berlin, cu Frankfurt Museumorchester, New Japan Philharmonic, Polish National Radio Symphony Orchestra, Lucerne Symphony, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo și Gulbenkian Orchestra. În stagiunile anterioare a colaborat cu NDR Radiophilharmonie Hannover, Orchestre Philharmonique de Radio France, Filarmonicile Națională Maghiară, din Copenhaga, Helsinki și Cehia, Montréal Symphony, Hong Kong Philharmonic și Filarmonica Arturo Toscanini din Parma, printre altele.

Ca dirijor de operă, Lawrence Foster a apărut pe scenele celor mai mari teatre din întreaga lume. Colaborează frecvent cu Hamburgische Staatsoper, dirijând ”Pélléas et Mélisande” în 2008–2009, ”Freischütz”, ”Carmen”, ”Dama de pică”. În primăvara anului 2011 a revenit la Opera din Marsilia pentru o producţie cu ”Wozzeck”, iar apoi a dirijat, în premieră mondială, o nouă operă de René Koering la Opera din Monte Carlo.

Cu Orchestra Gulbenkian, Lawrence Foster prezintă la Lisabona cel puţin o operă în concert pe stagiune. Ca director muzical al Orchestrei Operei Naționale din Montpellier a dirijat producţiile ”Die Zauberflöte” în toamna anului 2009 şi ”Otello” în primăvara anului 2010.

Stagiunea 2018 – 2019 a marcat al șaselea an al lui Lawrence Foster în funcția de director muzical la Opéra de Marseille, unde a dirijat premierele ”Faust” de Gounod și ”Rigoletto” de Verdi, precum și concerte cu Orchestre Philharmonique de Marseille cu un repertoriu ce variază de la Beethoven și Brahms la Bartók și Kodály, la Bernstein, Penderecki și Johann Strauss. Începând cu stagiunea 2019 – 1820 a devenit director artistic și dirijor principal desemnat al Polish National Radio Symphony Orchestra.

Dintre înregistrările sale amintim opera ”Oedipe” de George Enescu la Warner Classics și Simfoniile nr. 1 și nr. 2 de Enescu la EMI, ambele cu Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. În anul 2003 a fost decorat de Președintele României pentru serviciile aduse muzicii române.

Lawrence Foster este considerat un remarcabil ambasador al muzicii lui George Enescu. ”Lawrence Foster pare să fi fost pus pe această planetă pentru a dirija muzica lui Enescu”, scria prestigiosul cotidian ”The Telegraph”.

Lawrence Foster despre Festivalul ”Enescu”

Vezi: www.festivalenescu.ro


Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site vom publica detalii despre programul fiecărei zile a festivalului și transmisiile tv și radio (în direct sau înregistrate), despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.

Fotografii din prima zi a festivalului, 31 august 2019:

https://www.facebook.com/pg/enescu.festival/photos/?tab=album&album_id=2419483754753742&ref=page_internal

https://www.facebook.com/pg/enescu.festival/photos/?tab=album&album_id=2419563958079055&ref=page_internal

***logo_leviathan_rosu-2

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, click aici.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Uvertura operei ”Medeea” de Cherubini, City of Birmingham Symphony Orchestra, dirijor: Lawrence Foster

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.