Galileo Galilei

137
Galileo Galilei, portret în creion de Leoni, 1624
Galileo Galilei, portret în creion de Leoni, 1624

fila de calendar rubrica leviathan.roLa data de 15 februarie 1564 s-a născut la Pisa, Italia, Galileo Galilei (m.  8 ianuarie 1642), matematician, astronom şi fizician renascentist italian, întemeietorul mecanicii clasice şi al metodei experimentale în ştiinţă; în 1609 a construit o lunetă cu care a descoperit munţii de pe Lună, natura stelară a Căii Lactee, patru sateliţi ai lui Jupiter, petele solare.

Fizicianul, matematicianul, astronomul și filosoful italian a jucat un rol important în revoluția științifică. A contribuit la îmbunătățirea telescoapelor, dar și la observațiile astronomice realizate astfel, fiind numit ”părintele astronomiei observaționale moderne” dar și ”părintele fizicii moderne”, ”părintele științei moderne”. Stephen Hawkin a spus că ”Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne”.

Sursa foto: Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

Pe această pagină, Galileo a notat pentru prima oară o observație a  sateliților lui Jupiter. Această observație a răsturnat ideea că toate corpurile cerești trebuie să se rotească în jurul Pământului. Galileo a publicat o descriere completă în Sidereus Nuncius în martie 1610.

Arhiva rubricii Filă de calendar

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.