Galileo Galilei

27
Galileo Galilei, portret în creion de Leoni, 1624
Galileo Galilei, portret în creion de Leoni, 1624

fila de calendar rubrica leviathan.roLa data de 15 februarie 1564 s-a născut la Pisa, Italia, Galileo Galilei (m.  8 ianuarie 1642), matematician, astronom şi fizician renascentist italian, întemeietorul mecanicii clasice şi al metodei experimentale în ştiinţă; în 1609 a construit o lunetă cu care a descoperit munţii de pe Lună, natura stelară a Căii Lactee, patru sateliţi ai lui Jupiter, petele solare.

Fizicianul, matematicianul, astronomul și filosoful italian a jucat un rol important în revoluția științifică. A contribuit la îmbunătățirea telescoapelor, dar și la observațiile astronomice realizate astfel, fiind numit ”părintele astronomiei observaționale moderne” dar și ”părintele fizicii moderne”, ”părintele științei moderne”. Stephen Hawkin a spus că ”Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne”.

Sursa foto: Wikipedia
Sursa foto: Wikipedia

Pe această pagină, Galileo a notat pentru prima oară o observație a  sateliților lui Jupiter. Această observație a răsturnat ideea că toate corpurile cerești trebuie să se rotească în jurul Pământului. Galileo a publicat o descriere completă în Sidereus Nuncius în martie 1610.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.