„Herr Wang și genitivul” de Letiția Vladislav, la Editura Leviathan  

193
edtura leviathan herr wang si genitivul de letitia vladislav

logo editura leviathanLa Editura Leviathan din București a apărut volumul de proză scurtă Herr Wang și genitivul de Letiția Vladislav, cu o prefață de Costin Tuchilă. Coperta: Costin Tuchilă. Lector: Pușa Roth. Format A5, 208 p. ISBN 978-606-95528-6-5. Preț: 25 lei, 11 euro, 12 dolari USA.

Niciodată nu e prea târziu, am putea spune în cazul autorilor români plecați în exil și care revin după mulți ani de absență în actualitatea literară. O revenire spectaculoasă este cea a Letiției Vladislav, colaboratoare permanentă a publicațiilor «Leviathan». După aproape patru decenii de absență, prozatoarea mai mult decât promițătoare în anii ’80 (romanul Vrăbiile pământului, 1978 şi Viaţă la prima vedere, proză scurtă, 1980) a publicat romanul Puzzle. Chemarea cocorilor (2019), urmat de Lockdown (2021) și Masada (proză scurtă, 2021). Din august 2018, Letiția Vladislav a susținut o rubrică săptămânală de proză pe portalul Leviathan.ro, «Dragoste, străinătate și vis». Titlul propus de autoarea stabilită acum în sudul Spaniei m-a atras de la bun început: ieșea din obișnuința și oarecum previzibilitatea titlurilor de rubrici din presă, chiar a celor mai… enigmatice, inclusiv din presa literară. Nu ne-am înșelat, nici eu, nici Pușa Roth. Apoi, cele trei idei tematice (dragoste, străinătate – v. exil, dezrădăcinare – vis) deschideau de îndată poarta unei experiențe personale transfigurate, la limita dintre o realitate rememorată și proiecția ei imaginară. Citite săptămânal sau reunite în volumul Masada și acum în Herr Wang și genitivul, este evident că prozele Letiției Vladislav au un substrat memorialistic înveșmântat însă cu bune rezultate în haina ficțiunii. Revin locuri cunoscute și frecventate de autoare, crâmpeie de amintiri, întâmplări probabil trăite, naratorul poate fi unul dintre personajele feminine sau doar «martorul» lor de altădată. Ceea ce nu conduce însă la o privire cu pronunțat accent subiectiv asupra acestei lumi ori la un decupaj în tonuri feministe. Dimpotrivă, narațiunea Letiției Vladislav, sobră, uneori chiar distantă, este una de tip realist, obiectivă dacă se poate spune, în care naratorul intervine mai degrabă funcțional, fără descrieri lungi sau divagații stilistice, atât cât trebuie pentru derularea povestirii. Nu există, apoi, niciun exces analitic, interes exagerat pentru caracterologie, impropriu tipului de narațiune practicat de autoare și mai ales stilului său. 

Spre deosebire de Masada, în care erau reunite mai ales proze înveșmântate în haina ficțiunii, aici autoarea le-a selectat pe cele în care rememorează momentele dinaintea plecării definitive în Germania, în anii «foametei» ceaușiste, și primii ani de exil, cu purgatoriul «lagărelor» pentru exilați și greutățile adaptării într-o țară străină. […]” – Costin Tuchilă, Pe pânza fragilă a vieții de emigrant, prefață.

Imagini din tipografie

Tiparul și filmare: Nicoleta Savu

Cartea poate fi comandată la una dintre adresele:

leviathan.romania@yahoo.comcostintuchila@gmail.com

pusa.roth@yahoo.com, cu mențiunea pentru Editura Leviathan sau de la Librăria „Mihai Eminescu” din București, Bd. Regina Elisabeta nr. 16, program: luni–vineri: 10.00–18.30; sâmbătă: 10.00–15.00 sau online, click aici.

Lansarea cărții va avea loc marți, 23 mai 2023, ora 16.00 la Librăria „Mihai Eminescu” din București, în prezența autoarei. Volumul va fi prezentat de: Ioan Adam, critic și istoric literar, Costin Tuchilă, critic literar, Pușa Roth, scriitoare, director al Editurii Leviathan.

Portalul Editurii Leviathan, click aici.

Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.