In memoriam Dan Oprina

168
Dan Oprina (1)

Colegii de la Teatrul Național Radiofonic deplâng, cu profund regret, plecarea lui Dan Oprina, teatrolog, redactor, scenarist și realizator de emisiuni culturale.

Născut la 23 august 1953, Dan Oprina a absolvit Facultatea de Biologie și, ulterior, a făcut parte din prima promoție de teatrologi de după Revoluție, absolvind, în 1994, secția de Teatrologie a Facultății de Teatru, la Academia de Teatru și Film din București (actualmente UNATC). Dan Oprina a desfășurat, încă din anii ’70, cu unele întreruperi, o remarcabilă activitate în domeniul muzicii folk, al spectacolelor de muzică și poezie, susținute într-un stil puternic și insolit, cu accent pe relația cu publicul, caldă și directă. A desenat, a compus muzică, a scris poezie, proză și teatru, fiind fascinat de spiritul unor autori ca Urmuz, Jorge Luis Borges, Lucian Blaga. A participat la cenaclul „Numele poetului”, condus de Cezar Ivănescu și frecventat de tineri scriitori. Vorbind despre Dan Oprina, analizându-i creația, Florian Pittiș îl caracteriza ca fiind „un individ născut pentru absurd și suprarealism”.

Dan Oprina și-a transformat propria piesă de teatru – Despre vrăjitoare și prezicătoare – într-un scenariu de teatru radiofonic, devenit, sub bagheta regretatului regizor Cristian Munteanu și cu muzică originală de Mihai Bisericanu, un spectacol plin de culoare și de originalitate. A fost un jurnalist mereu interesat de evoluția culturală, realizând emisiuni publicistice valoroase, cărora le imprima amprenta personalității lui. A făcut parte, la finele anilor ’90, din proiectul „Piața rotundă”, serial radiofonic realizat de Radio România, în colaborare cu BBC; între 2002–2004, a fost redactor șef al redacției Teatru. Dan Oprina a fost un adevărat profesionist al Radioului, un coleg minunat, un om cu o energie reconfortantă și cu un simț al umorului aparte, un spirit liber și generos. Activitatea publică din ultimii ani s-a desfășurat în zona muzicii, concretizându-se în recitaluri și în participarea la festivaluri de folk. La ediția din 2008 a Festivalului „Folk You”, Dan Oprina afirma: „Ideea este de om liber, muzică și poezie, libertate, iubire, sub cerul înstelat, la malul mării, având ca sală lumea”. Așa îl vom păstra de-a pururi în memoria noastră.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.