„În pustietatea cuvintelor” (18) de Nicolae Lotreanu

51
nicolae lotreanu aforisme al treilea ochi

logo al treilea ochi Liderul stă întotdeauna în ultima bancă. Un loc optim pentru observarea ÎNTREGULUI. Nu se avântă în față niciodată, doar provoacă, stimulează, moderează, iar lucrurile sunt mereu la locul lor. În momente critice, oferă perspectiva viabilă.

Politicianul se aruncă în prima bancă. E mereu agitat și cu mâinile pe sus. Fură de toate, mai ales frânturi de gânduri, și vrea cu tot dinadinsul să le vândă. Când deschide însă gura, vorbele i se veștejesc instantaneu.

Trăim vremuri ciudate: infractorii devin eroi, iar oamenii cumsecade invizibili.

Cine o fi acest biped ignorant care se crede mai deștept decât natura?

Să nu uităm totuși că principiile sunt valori înțepenite în credința oarbă generată de ele. Sunt variabile și relative, iar absolutizarea lor le transformă în piloni ai intoleranței. Deci, atâta timp cât nimeni nu deține cunoașterea absolută, este vital să fim toleranți, chiar dacă această atitudine poate însemna înfrângerea unor principii.

Acum, pentru că mâine este niciodată!

„Prea multă carte strică”… o minte neîncăpătoare!

Echilibrul în tot și în toate este adevărata cale regală. Să învățăm din constantele universului descoperite de marii fizicieni!

Cele patru puncte cardinale ale unui politican veritabil sunt: intuiția binelui comun și cunoașterea omului pe de o parte, iar pe de alta, curajul și spiritul de sacrificiu.

Suferința este sublimată de iubire ori înveninată de ură. Balanța o ține caracterul…

Alături de nevoile de bază unanim recunoscute, există însă una esenţială care este ignorată sau sechestrată de o „satisfacere” neadecvată, prin îndoctrinare politică sau religioasă. Iar când acestea două se îmbină, catastrofa umană este iminentă. Este vorba de elevarea spirituală, decisivă pentru corelarea proceselor de cunoaştere cu cele de conştientizare.

Responsabilitatea nu este o limitare a libertății, ci premisa ei. Adică un privilegiu!

Prostul știe înainte de a cunoaște, geniul cunoaște înainte de a ști!

Mai va până se va aprinde lămpașul conștiinței în capul fiecăruia.

Nu protestezi pentru a impune binele tău, ci pentru a apăra binele comun atunci când este în pericol. Dacă protestul tău este dominat de resentiment sau ură nu poate avea ca rezultat decât legitimarea răului împotriva căruia te ridici.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.