„În pustietatea cuvintelor” (23) de Nicolae Lotreanu

93
nicolae lotreanu istoria omului leviathan.ro

logo al treilea ochi Unii oameni sunt decenți prin firea lor, alții prin educație. Cei care nu sunt au un mare dezavantaj: nu înțeleg niciodată esența lucrurilor.

Liberul arbitru este o amăgire. Alegerile noastre sunt circumstanțiale pentru că suntem ignoranți, provizorii, din aceeași cauză și greșite adesea, pentru că suntem prea superficiali și orgolioși.

Subiectivitatea este manifestarea individuală a conștiinței universale într-o diversitate nesfârșită.

„Sfârșitul istoriei va fi o epocă foarte tristă. […] În perioada postistorică nu va mai exista nici artă, nici filosofie, ci doar o îngrijire perpetuă a muzeului istoriei umane.” (Francis Fukuyama)

O greșeală elementară: omul nu se confundă cu istoria, chiar și numai faptul că îți poți imagina omul în afara istoriei ar trebui să te convingă!

Speranța nu sesizează posibilul decât atunci când acesta devine imposibil!

În Universul hărăzit nouă, izvorul oricărei existențe este dualitatea. Aceasta, la rându-i, se poate afla în două ipostaze, una statică: dualitate – contrarietate – dihotomie (distructiv-patogenă) și alta dinamică: dualitate – complementaritate – unitate în diversitate (creativ-evolutivă).

Nu există conștient sau inconștient (subconștient), ci conștiință activată și conștiință potențială. Prima este în acord cu subiectul, a doua se află într-un dezacord „flexibil”, adică este mereu disponibilă minții pe măsură ce gândirea devine tot mai complexă, dar se opune ignoranței active (voluntarismul).

„Credința ta te-a vindecat!” Dacă Iisus ar fi folosit limbajul actual, ar fi spus, probabil: În voi înșiși se află cheia mântuirii, adică a deschiderii spre sine.

Mulți susțin că omul este creație divină, dar primul gest pe care îl fac în relația cu un copil este să-l modeleze după chipul și asemănarea lor.

Oamenii înțelepți nu au păreri. Au înțelegere…

Nu crezi ceea ce gândești. Crezi ceea ce nu știi.

Bâtrânețea are, printre altele, rostul să ne împrietenească cu moartea.

Bătrânețea este timpul recoltei, nu al semănatului!

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.