„În pustietatea cuvintelor” (27) de Nicolae Lotreanu

52
perfectiune nicolae lotreanu aforisme

logo al treilea ochi Știm cu toții că este imposibil să atingi perfecțiunea, dar dacă nu o păstrezi ca năzuință încremenești în mediocritate!

Perfecțiunea este chiar idealul și are un mare avantaj: e de neatins. În plus, te învață să renunți la orice competiție cu alții și să te iei ca partener pe tine însuți.

Un om care nu are deloc deprinderea de a filosofa va înțelege parțial realitatea.

Învinsul este, de fapt, câștigătorul. El se poate întoarce la sine cu cele mai fertile experiențe pentru autostimulare.

Pentru sinele (ego) este risipitorul sinelui.

Cu toții ne credem dumnezei, până când alunecăm într-o baligă și plonjăm în realitate. De aceea, oare, pentru vechii indieni vaca era sacră?

La capătul istoriei, adică în acest moment al existenței sale, omenirea riscă să plonjeze în plin proces de autodistrugere: fizică prin stimularea patologică a corporalității; morală prin exacerbarea materialismului ca atitudine socială; intelectuală prin scăderea vertiginoasă a fiabilității valorilor.

Sfinții îl sfidează pe Iisus. Eliberarea de trup nu se poate face decât prin moarte, adică prin încununarea vieții și înviere.

Alegem întotdeauna ce vrem și ne alegem cu ce merităm!

Omul s-a izgonit singur din paradisul inconștienței.

Culoarea și forma povestirilor biblice aparțin patriarhului povestitor care pare să fi avut în minte o pedagogie nu adevărul  primordial.

Atitudinea „obiectivă” produce o infinitate de efecte perverse!

Doi factori din ce în ce mai puternici cenzurează libertatea umană: rezerva şi neîncrederea progresivă a instituţiilor sociale faţă de individ şi slăbiciunea cronicizată a individului în faţa asumării spontane a responsabilităţii faţă de actele şi faptele proprii. Aceştia se întrepătrund în acţiunea lor regresivă, iar rezultatul este o sclavie sclipitoare pentru unii şi mizeria tot mai adâncă pentru alţii. Dacă vom continua pe această cale, rezultatul final nu poate fi altul decât dispariţia omului.

Primul pas al libertății este eliberarea de nevoi. Satisfacerea lor este o cursă fără final, care ne-ar încremeni în piramida lui Maslow.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.