„În pustietatea cuvintelor” (33) de Nicolae Lotreanu

84
maxime nicolae lotreanu leviathan

logo al treilea ochi Nu este exclus ca omul să fie rezultatul unui posibil big-bang în creierul celor mai avansate primate.

Omul este într-adevăr o ființă (de)căzută… în materie.

Comunismul reprimă omul în numele omului. Doar umanismul se opune cu adevărat comunismului.

Schimbăm lumea prin simplul fapt că trăim. În bine sau în rău, după cum este traiul nostru – frumos sau urât. Voluntariștii necugetați doar o tulbură.

În copilărie eram adeseori lăudat. Doar bunicul meu nu m-a lăudat niciodată. Când și când îmi spunea: ai făcut ce trebuie! Sincer să fiu, eram nedumirit, ba chiar nemulțumit. Într-atât încât în adolescență mă zburleam doar când auzeam cuvântul trebuie. Mai târziu, aveam să înțeleg că a face ce trebuie înseamnă a face ceea ce se cuvine. Dar nu ceea ce este convențional, ci ceea ce este firesc, adică izvorăște din miezul ființei. Mai este oare nevoie de vreo laudă?

O rugăciune nu are nevoie nici de cuvinte și nici de vorbe. Gândul pur e mai potrivit.

Un mare sociolog spunea: „Sosirea unei noi generații echivalează cu o invazie a barbarilor”. De unde, logic, s-ar traduce că societatea trebuie să se apere, pentru că, nu-i așa?, societatea prevalează întotdeauna, iar individualismele de toate genurile sunt blamate.

Totuși, doar în momentul în care societățile sunt pe deplin deschise în fața noilor generații, umanitatea va înflori.

Omul actual este sufocat de obiecte. Unul dintre rezultate este sistemul sanitar în care sunt tratate boli și maltratate persoane, antrenând mari industrii și uriașe afaceri. Pe când un sistem de îngrijire și apărare a sănătății?

Ne învață democrația oameni care au un comportament vădit autoritar: ne spun, direct sau indirect, pe cine să votăm, ne admonestează dacă mărturisim că nu mergem la vot, etichetându-ne în fel și chip și disprețuind drepturi cetățenești elementare.

Oameni buni, pentru un om sănătos la cap democrația nu se confundă cu tirania de niciun fel, inclusiv cea comunitară! Democrația își pierde orice sens dacă interzice libertatea individuală.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.