În cadru festiv, în prima sâmbătă din februarie 2019, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură a artistei Kara Molnar, organizată în incinta Bibliotecii Oraşului Offenbach am Main din Palatul Buesing. La acest eveniment deosebit a participat un pubic numeros: iubitori sau cunoscători de artă, atât români, cât şi germani şi de alte naţionalităţi. Laudatio artistei şi prezentarea lucrărilor de artă a fost susținută de Teodora-Florentina Sauer, artist plastic ce activează în Germania de 30 de ani şi membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Profesionionişti (BBK) din Frankfurt am Main. Prezentarea a fost urmată de un program de şlagăre româneşti minunat interpretate de Anca Liliana Pavel, artistă care trăieşte în Germania de aproape opt ani, încântând publicul cu vocea ei de privighetoare.
Ea este membru activ în Corul românesc ”AMICORUM”, a cântat în Corul Muzicalului german ”BROKEN HARTZ” şi a fost aplaudată deseori ca solistă la diverse evenimente artistice. Vernisajul expoziţiei a fost încununat de succes, publicul a putut admira, cumpăra și descoperi lucrările de artă expuse în întreaga bibliotecă, inclusiv pe cele patru etaje din turnul bibliotecii, savurând un pahar de şampanie sau vin, cât şi bunătăţile marcă românească oferite la bufetul pregătit de artistă.
Despre Kara Molnar putem spune multe, fără a putea epuiza imaginea completă a artistului. Kara are 35 de ani, este născută în orașul Oravița, unul dintre pilonii istoriei culturale și istorice ai României. Aici a fost fondat primul teatru din România şi a fost construită prima linie feroviară. La vârsta de 30 de ani, Kara a venit în Germania cu familia, unde trăiește și lucrează ca artist liber profesionist în Frankfurt. La vârsta de 2 ani a început să deseneze, iar talentul ei a fost recunoscut și, pe cât posibil, promovat de părinți. Desenul marchează ca un fir roşu cariera sa de artist vizual. Deși s-a dedicat studiului arhitecturii peisagiste şi a obţinut diploma de inginer peisagist, a simțit mereu nevoia de a desena şi de a picta, astfel că în paralel cu studiul și-a dezvoltat talentul în mod autodidactic. În ultimii trei ani a încheiat cu succes mai multe seminarii la Şcoala de Artă Atelier Siegel din Frankfurt. Kara a avut deja numeroase expoziții în România (de exemplu, în anii 2010 – 2012, expoziții individuale în România, la Oraviţa şi Timișoara). În 2014 în Germania, la Asociația Culturală Română ARO, în Biserica Evanghelică din Offenbach am Main, precum și expoziții de grup în Biserica internaţională ”Matthäus-Kirche”, în Muzeul de Icoane din Frankfurt 2017 şi, nu în cele din urmă, în Mănăstirea Arnsburg lângă Lich în perioada august – septembrie 2018, împreună cu artiști internaționali ai grupului ART-INT. Cei care o cunosc pe Kara știu că este o artistă pur sânge, care prin talentul ei se descoperă şi se depăşeşte mereu pe sine. De asemenea, este cunoscut despre artistă faptul că se dedică unei game largi pe tărâmul creativității: de la artă vizuală la compoziții de piese muzicale şi interpretare, de la actorie până la publicarea de cărţi de poezii și proză (”Emoții timpurii”, Reşiţa, Editura TIM, 2011, ”Visul copilului de cristal”, Editura Waldpress, Timişoara, 2017, ”Poemul dintre lumi”, Bucureşti, Editura Inspirescu, 2018). Mai mult decât atât, Kara se exprimă în lucrările ei asemenea unui filozof prin simbolismul luminii în întuneric și viceversa, prin intermediul unui joc de umbre sau de spectre de culoare pline de viață, prin figurile misterioase ale femeii și ale formelor. Kara Molnar își prezintă creațiile în această expoziție specială intitulată ”Întuneric spre lumină”, rezumată în două serii de tablouri intitulate ”Femeia şi Lumea ei interioară”, care conduc privitorul de la universul exterior al Femeii la cel interior.
Titlul în sine are un dublu înţeles. Pe de o parte artista întruchipează dorința femeii de a fi admirată, acceptată și respectată, iar pe de altă parte arată evoluția și emanciparea interioară a Femeii (mentală și spirituală), în concordanță deplină cu formele ei fizice, tangibile. În prima parte a expoziției, publicul este invitat într-o călătorie plină de intimitate și reprezentări incitante ale unei femei și ne permite să descoperim perfecţiunea ei.
Lucrările Karei din cea de-a doua serie ne conduc în universul incredibil de haotic, plin de emoţie şi fantezie al sufletului unei femei. În același timp și independent de cele două reprezentări ale Femeii, artista ne povestește sensibil cu fiecare lucrare o poveste sau chiar propriile ei experiențe şi îi lasă privitorului libertatea de a se recunoaște pe sine, de a se descoperi și a medita asupra sa. În cele două serii de picturi, artista folosește adesea o tehnică, o manieră de aplicare a culorii cu pensula, în care tușa de culoare rămâne vizibilă și prin urmare nuanțele cromatice şi optice au o putere de sugestie aparte. Această manieră caracteristică o găsim, de exemplu, în aplicarea subiectivă şi intuitivă a ”punctelor de culoare” în operele pictorului Velásquez, în plasele de lumină în alb și ocru ale lui Tintoretto sau în linii, haşurări şi fragmente de culoare, tehnici regăsite de la Rembrandt până la Turner și Monet.
Kara Molnar demonstrează încă o dată că este o artistă cu o sursă inepuizabilă de inspirație, versatilitate și talent. Seriozitatea subiectelor surprinde de fiecare dată. Ea se afla într-o continuă căutare a unui sentiment, a unui gest, a unei forme materiale, a interacțiunii dintre lumină și umbră pe care le împărtăşeşte cu noi. Expoziția este în primul rând un omagiu adus Femeii și Existenței ei. În același timp, artista Kara Molnar ne expune lumea, experiențele ei, cât şi cele mai ascunse mesaje, adevărate poveşti și sentimente, evoluția femeii cu temerile ei, bucuria ei, fragilitatea și punctele ei forte ce sunt prelucrate artistic în această frumoasă expoziție.
Teodora Florentina Sauer este artist plastic, membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Profesionionişti (BBK) din Frankfurt am Main.
N. R. Cele trei artiste s-au cunoscut, s-au împrietenit și au creat frumuseți împreună în cadrul ARO – Asociatia Românilor din Frankfurt si Imprejurimi e.V., pornind însă, mai apoi – individual – către alte scene de afirmare.