Istoricul Neculai Moghior a încetat din viață

248
Neculai Moghior istoric

logo rubrica historia leviathan.roVineri, 6 septembrie 2019 a încetat din viață istoricul Neculai Moghior (n. 20 februarie 1947, la Comănești).

Muzeograf la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” din București, șeful secției de Documentare a muzeului, a publicat peste 300 de studii în volume sau în presa de specialitate. Istoric eminent, Neculai Moghior este autorul unor lucrări fundamentale, remarcabil documentate, care au adus noutăți în domeniu. Totodată, a fost un istoric cu o capacitate de analiză și sinteză rar întâlnite. Unele dintre cărțile sale sunt dedicate perioadei Primului Război Mondial și Marii Uniri (”Ferdinand văzut de contemporanii săi”, București, Editura Militară, 2006; ”In Memoriam. Regele Ferdinand I Întregitorul”, ediția a II-a revăzută și adăugită, București, Editura Detectiv, 2008).

La numeroasele sale volume s-a adăugat recent seria dedicată evenimentelor legate de Marea Unire, sfârșitul anului 1918 si 1919, publicate sub titlul ”O poveste adevărată” în revista trimestrială ”Leviathan” (nr. 1, 2, 3/2019), ample fragmente din cartea care se afla în pregătire, ”Primul rege al tuturor românilor”, volumul II – din care vom publica în continuare capitole la rubrica ”Historia” a revistei.

A fost membru fondator a mai multor asociații, printre care și al Asociației Cultural -Științifice ”Dimitrie Ghika” din Comănești. A avut o mare contribuție la restaurarea Cimitirului Internațional al Eroilor din Comănești, inclusiv prin dotarea monumentului cu cele două afeturi de tun și a fost Cetățean de Onoare al Orașului Comănești, titlu oferit pentru întreaga sa activitate, pentru rezultatele obținute de-a lungul întregii sale cariere și pentru că a reprezentat cu cinste orașul Comănești, atât în țară, cât și în străinătate.

Neculai Moghior este unul dintre cei trei inițiatori ai Salonului Bucureștean de Modelism, salon care anul acesta se va deschide pe 29 septembrie la Muzeul Militar.

Redacția revistei ”Leviathan” îi aduce un pios omagiu și transmite condoleanțe familiei îndurerate.

Trupul neînsuflețit se află depus la capela Cimitirului Reînvierea de lângă Lizeanu, iar înmormântarea va avea loc luni la ora 14, la Cimitirul din Băneasa din București.

Vezi: https://leviathan.ro/revista-trimestriala/

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.