Agenda Festivalului Internațional ”George Enescu”, 8 septembrie 2019

190
Henri-Horace Roland de La Porte (1724 – 1793), ”Natură moartă cu instrumente muzicale”, Musée des beaux-arts du Château de Blois
Henri-Horace Roland de La Porte (1724 – 1793), ”Natură moartă cu instrumente muzicale”, Musée des beaux-arts du Château de Blois

logo festival enescu 2019 site leviathan.roCa de obicei, duminica este o zi foarte plină în Festivalul Internațional ”George Enescu”. Pe agenda zilei de duminică, 8 septembrie 2019, vor fi nu mai puțin de cinci concerte și recitaluri.

La ora 11.00, în Sala Auditorium este programat un recital foarte atrăgător al violoniștilor David Grimal și Ștefan Șimonca-Oprița, acompaniați la pian de Grigor Asmaryan. Ștefan Șimonca-Oprița va interpreta Rapsodia ”Tzigane” de Maurice Ravel și Suita ”Impresii din copilărie”, op. 28 de George Enescu iar David Grimal, Andantino malinconico de Enescu, Sonata nr. 2 în Sol major pentru vioară și pian și Sonata a III-a în la minor pentru pian și vioară, op. 25, ”în caracter popular românesc” de George Enescu.

La Sala Radio, un nou concert din seria ”Muzica secolului XXI”: la ora 13.00, Ensemble Linea, dirijat de Jean-Philippe Wurtz. Program: Raphaël Cendo, Corps” pentru pian și ansamblu (2015), cu Wilhelm  Latchouma la pian; Francesco Filidei, ”Finito Ogni Gesto” pentru ansamblu; Alex Mincek, Concert cameral; Laurențiu Ganea, ”Oglindă și Teodicee” (la pian, Daumants Liepinš, laureat al Concursului Internațional ”George Enescu” în 2018).

Dirijorul Horia Andreescu se va afla la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Viena, în concertul de la ora 16.30, de la Ateneul Român. Solistă: pianista Elisabeth Leonskaja. Vom asculta: The Waste Land de R. Dünser, Concertul nr. 5 în Mi bemol major pentru pian și orchestră, op. 73 de Beethoven, Suita nr. 3 în Re Major pentru orchestră, op. 27, ”Săteasca” de Enescu, Bolero de Ravel.

Concertul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului.

Yuja Wang
Yuja Wang

Capela de Stat din Dresda revine la București, în Festivalul ”Enescu”, cu două concerte ca și celelalte ansambluri străine programate în seria ”Mari orchestre”. Dirijor: Myung-Whun Chung. Solista primei seri, duminică, 8 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului, va fi pianista chineză Yuja Wang, în Concertul nr. 3 în re minor pentru pian și orchestră,  op. 30 de Rahmaninov. În a doua parte a serii, Simfonia a II-a în Re major, op. 73 de Brahms.

Concertul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

La Ateneul Român, cu începere de la ora 22.30, vom asculta în concert opera Giustino de Antonio Vivaldi, cu Accademia Bizantina, conducere muzicală și clavecin: Ottavio Dantone. Distribuția: Silke Gäng, Anastasio; Emöke Baráth, Arianna, Veronica Cangemi, Leocasta, Arianna Vendittelli, Amantio, Delphine Galou, Giustino, Emiliano Gonzalez Toro, Vitaliano, Alessandro Giangrande, Andronico / Polidarte.

Concertul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Semperoper Dresda
Semperoper Dresda

Înființată de Principele-elector Maurice de Saxa în 1548, Staatskapelle Dresden (Capela de Stat din Dresda) este una dintre cele mai vechi orchestre din lume și rămâne înrădăcinată în tradiție. Pe parcursul istoriei sale îndelungate, mulți dirijori și instrumentiști de rang internațional și-au lăsat amprenta asupra acestei orchestre. În 22 septembrie 2008, Staatskapelle Dresden a sărbătorit 460 ani de existență.

Printre foștii directori ai orchestrei îi amintim pe Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber și Richard Wagner, care a numit acest ansamblu ”harpa sa miraculoasă”. Lista dirijorilor notabili din ultimii 100 de ani îi include pe Ernst von Schuch, Fritz Reiner, Fritz Busch, Karl Böhm, Joseph Keilberth, Rudolf Kempe, Otmar Suitner, Kurt Sanderling, Herbert Blomstedt și Giuseppe Sinopoli. Orchestra a fost dirijată de Bernard Haitink în perioada 2002 –2004 și, mai recent, de Fabio Luisi, în perioada 2007–2010. Începând cu stagiunea 2012 – 2013, dirijorul principal este Christian Thielemann. Singurul dirijor principal de pe viață al orchestrei a fost Sir Colin Davis. Myung-Whun Chung este dirijorul principal invitat începând cu stagiunea 2012 – 2013.

Richard Strauss și Staatskapelle au avut o legătură strânsă timp de peste șaizeci de ani. Nouă dintre operele compozitorului au avut premiera la Dresda, între care Salomé, Elektra și Cavalerul rozelor, iar Simfonia Alpilor este dedicată acestei orchestre. Mulți alți compozitori renumiți au scris lucrări dedicate orchestrei sau care au fost cântate în primă audiție la Dresda. În 2007 Staatskapelle a reafirmat această tradiție introducând postul anual de „Capell-Compositeur”. După Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm a deținut acest titlu în stagiunea 2013 – 2014.

Sediul Staatskapelle este Semperoper, unde interpretează în jur de 260 opere și balete în fiecare stagiune. În plus, ansamblul prezintă alte 50 concerte simfonice și de cameră și cântă la diverse evenimente muzicale în Frauenkirche, în Dresda.

Începând cu 2013, Staatskapelle Dresden este orchestra rezidentă a Festivalului de la Salzburg, al cărui director artistic este Christian Thielemann.

La o ceremonie din Bruxelles din anul 2007, Staatskapelle Dresden a devenit prima – și singura până în momentul de față – orchestră căreia i-a fost decernat ”Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului muzical al lumii”.

Vezi: www.festivalenescu.ro


Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site publicăm detalii despre programul fiecărei zile a festivalului și transmisiile tv și radio (în direct sau înregistrate), despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.

logo_leviathan_rosu-2Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, click aici.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.