”Iulia Isaev – o româncă la MET” de Tudor Sicomaș

962
iulia isaev met
Iulia Isaev

cronica muzicala leviathan.ro logoPe Iulia Isaev o ştiu de când eram de-o şchioapă. Am urmărit-o de nenumărate ori la Opera Naţională din Bucureşti în roluri precum Tosca (din opera cu acleaşi titlu de Puccini), Elsa (din ”Lohengrin” de Wagner), Nedda (din ”I Pagliacci” de Leoncavallo), Contesa (din ”Nunta lui Figaro” de Mozart), Tatiana (din ”Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, Cio-Cio-San (din ”Madama Butterfly” de Puccini), Liù (din ”Turandot” de Puccini), Alice Ford (din ”Falstaff” de Verdi), Pamina (din ”Flautul fermecat” de Mozart – primul rol în care am aplaudat-o), Mimi (din ”La Bohème de Puccini), Donna Anna (din ”Don Giovanni” de Mozart) sau Desdemona (din ”Otello” de Verdi). Întotdeauna am apreciat prezenţa ei scenică impresionantă, dar suavă, vocea încântătoare, cu catifelări întunecate, dar şi cu sensibilităţi lirice deosebite (îmi amintesc de dantela rafinată pe care o realiza în ariile sclavei Liù, combinate cu dramatismul impunător al gheişei Cio-Cio-San). Sunt roluri care au consacrat-o pe soprana româncă şi care au făcut din ea una dintre solistele dorite de scenele lirice cele mai importante din lume: Wiener Staatsoper,  Bayeriche Staatsoper Munchen, Opera National de Paris Palais Garnier, Opera Bastille din Paris sau The Metropolitan Opera din New York.

De fiecare dată când am fost în sală, în timp ce Iulia Isaev era pe scenă, în faţa noastră, simţeam emoţie pură transmisă de pe scândura scenei spre public. Mai mult decât atât, simţeam că fiecare spectator abia răsufla atunci când soprana se înălţa spre Everesturile vocale cu ajutorul tessiturii speciale pe care o are şi pe care aş recunoaşte-o dintr-o mie. Nu doar atât, însă, căci Iulia Isaev este şi o actriţă deosebită – lucru mai rar întâlnit în rândul artiştilor lirici de azi (mai ales în România). Soprana româncă a reuşit să imprime fiecărui rol interpretat o notă personală, păstrând totuşi indicaţiile regizorilor şi pe cele ale libretiştilor și compozitorilor. Cu toate acestea, Iulia Isaev a impresionat şi m-a impresionat mereu prin delicateţea gesturilor, prin naturaleţea jocului scenic, prin textul cântat care căpăta sensuri noi.

Iulia Isaev
Iulia Isaev

Iată că nu am fost singurul care a observat aceste daruri cu care a fost înzestrată artista noastră, căci prestigioasa Metropolitan Opera din New York a remarcat-o, de asemenea, şi, în urmă cu câteva stagiuni, a ales-o să o înlocuiască pe Anna Netrebko (aflată în indispoziţie vocală în acel moment) în rolul Tatiana din ”Evgheni Oneghin”, un rol-semnătură pentru Iulia Isaev. Acum, în 2019, Iulia Isaev este din nou prezentă pe scena Operei care îşi desfăşoară activitatea în Lincoln Center din New York, de data asta aflându-se la adevăratul debut, oficial, pe cunoscuta scenă: dificilul, dar fascinantul rol Tosca, din opera omonimă de Giacomo Puccini (bazată pe drama ”Tosca” de Victorien Sardou), cu care Iulia Isaev s-a mai întânlnit în cariera sa. De această dată, a dat din nou măsura talentului său în somptuoasa producţie semnată de Sir David McVicar, avându-i alături pe tenorul Joseph Calleja (Mario Cavaradossi) şi pe bas-baritonul Wolfgang Koch (Scarpia), la pupitrul dirijoral aflându-se maestrul Carlo Rizzi. Cu alte cuvinte, a avut loc aseară, 18 martie 2019, o reprezentaţie de gală, în care soprana româncă a fermecat publicul new-yorkez, aşa cum o face de fiecare dată, indiferent de ţara în care a cântat şi de rolul în care a evoluat.

Aşadar, nu pot decât să îi urez succes (un cald ”Toi-toi-toi” şi ”In bocca al lupo”, aşa cum se urează în lumea operei), iar pe dumneavoastră, dragi cititori, vă invit să o urmăriţi pe Iulia Isaev de câte ori aveţi ocazia, pentru că veţi descoperi un artist complex, o voce caldă şi catifelată cu profunzimi nebănuite, dar şi un Om cu adevărat valoros.

Vezi arhiva rubricii Cronica muzicală

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.