„J’accuse…!”, scrisoare deschisă, adresată președintelui Franței de Émile Zola

530
emile zola j accuse 1898

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn urmă cu 124 de ani, joi, 13 ianuarie 1898, a apărut în ziarul „L’Aurore”(*), nr. 87, celebra scrisoare deschisă a lui Émile Zola, intitulată „J’accuse…!” („Acuz”), adresată preşedintelui Franţei, Félix Faure (1841–1899). Scriitorul acuza guvernul de antisemitism şi de încarcerarea ilegală a lui Alfred Dreyfus, ofiţer francez condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj. Zola a denunţat erorile judiciare şi lipsa unor dovezi serioase. Scrisoarea a dat naștere unui scandal public în Franţa şi în alte țări. Zola a fost acuzat şi găsit vinovat de calomnie la 23 februarie 1898. Pentru a evita încarcerarea, s-a exilat temporar în Anglia, de unde s-a întors în iunie 1899.

Ca rezultat al popularităţii scrisorii, chiar şi în lumea anglofonă, „J’accuse!” a devenit o expresie generică a indignării şi a acuzării unei persoane puternice. (Surse: RADOR, Wikipedia).

Detalii: Wikipedia

________

(*) Cotidian parizian de dimineață, creat de Ernest Vaughan, fost redactor și director (în 1881) la „L’Intransigeant”, a apărut între 1897 (octombrie) și 1914. Ziarul, cu sediul în Montmartre, era dedicat mai ales vieții literare și artistice, dar oferea spațiu publicistic și forțelor de centru-stânga, republicane și progresiste. Din echipa redacțională făceau parte Arthur Ranc, Bernard Lazare și Georges Clemenceau (editorialistul ziarului).

Pagină din ziarul polonez ”Życie” (Cracovia), relatând despre scrisoarea lui Zola și afacerea Dreyfus. Sursa: Wikipedia
Pagină din ziarul polonez „Życie” (Cracovia), relatând despre scrisoarea lui Zola și afacerea Dreyfus. Sursa: Wikipedia

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.