”Jocul De-a Vacanţa” de Lică Barbu

54
Desen de Ariana Munteanu
Desen de Ariana Munteanu

logo lumea lui licutaCând e varǎ, e vacanţǎ. Eu sunt mereu în vacanţǎ. Şi când mǎ joc De-a Serviciul, şi când mǎ joc De-a Prietenia, şi când mǎ joc De-a Dragostea, tot timpul. Azi am am încercat să mă joc cu Tatalai, Parfeu şi Zburlita un nou joc: De-a Plecatul în Vacanţǎ.

Ne-am aşezat pe iarbă. Tatalai se aşezase pe o albinuţă şi ţipa disperat, ţopăind că-i zbârnia un gândac în pantaloni. Zburlita, privindu-l drept în ochi, l-a hipnotizat. Tatalai a înlemnit. Moment potrivit pentru Zburlita să-i tragă pantalonii scurţi în jos şi albinuţa, bâzz! spre roiul ei. Un oftat cât o prăpastie a ieşit din pieptul lui Tatalai, dar au ieşit la iveală şi chiloţeii lui Tatalai coloraţi cu albinuţe. Toţi eram topiţi de râs.

De bucurie, a uitat să-şi tragă pantalonii şi dând să se aşeze mai atent pe iarbă, a căzut pe spate peste un muşuroi cu furnici. Dacă avea chiloţei cu furnici, ăla era. Bietele furnici nu l-au băgat în seamă şi au fugit spre alte muşuroaie, dezinteresate de Tatalai.

Parfeu era tolănit lângă Zărzărel, zarzărul de lângă drum şi tot mesteca o frunză. Parcă era Barbony când venea de la păscut. Fluiera ceva, iar mesteca. Poate îi era foame, îmi ziceam. Şi când să zic ceva de noul joc, a început Parfeu să cânte o doină ţigănească din frunză, de am rămas flori deschise în roua dimineţii, cu sclipici din soare.

Zărzărel a tremurat nostalgic prin frunzele lui şi toate zarzărele cădeau una câte una peste Parfeu. Ce bucurie!

Parfeu a adunat bulgăraşii galbeni ai lui Zărzărel, le-a potrivit într-o grămăjoară şi ne-a invitat simplu:

– Haideţi la masa cântecului meu!

Un adevărat festin. Tatalai, căruia îi place acreala, avea un pumn de zarăre verzi în gură. Nu am văzut să scuipe sâmburi sau poate mi s-a părut. Eram atent la Zburlita care lua tacticos câte o zărzărică, îi scotea sâmburele şi mai mult o gusta decât o mânca. Se dădea a maniere. Ei aşi! Era toată galbenă de zarzăre pe degete şi buze. Îmi venea să o mănânc.

– Gata masa!… Hai la joc!, le-am spus. Vă invit la un joc visător în care nimeni nu pierde nimic. Câştigă dorul de aventură, dorinţa cunoaşterii şi puterea de a fi liberi.

Le-am propus sǎ mergem în Ţara de Foc, în Ţara de Aer, în Ţara de Apǎ, via Ţara Pǎmântului.

Tatalai mă privea ca pe un copil bolnav. Parfeu căuta o frunză ca să o mestece, iar Zburlita a oftat.

Se uitau fistichiu la mine.

– Ce joc e ăsta? Cu ce se joacă? Şi dacă plecăm în ţările astea, ce luǎm la noi?, m-a întrebat unul dintre cei doi fistichii.

– Fiecare din noi va lua cu el în călătorie o trăistuţă. Trăistuţa este obligatoriu să conţină Busola Speranţei care ne va arăta Drumul Destinului în viaţă, Harta Inimii cu popasuri de dragoste şi prietenie, Lanterna cu Sclipici pentru a ne juca fericiţi în Lumină, cât şi Şăpcuţa Dorului care ne ţine mintea curată şi inocentă. Vom trece prin aceste ţări cu gândul şi imaginaţia, vom inventa poveşti la Focul Emoţiilor sau în Poiana Întrebărilor, vom culege flori de Mulţumesc, Iartă-mă şi Te Iubesc, pe care le vom aşeza în Ierbarul Prieteniei. Cât durează călătoria, Timpul va sta în loc şi ne vom întoarce în timp în acelaşi loc, adică în copilărie.

N-au înţeles ei prea multe, drept pentru care i-am pus sǎ scrie de zece ori pe peretele lui tanti Raţa care dă în stradă: ”Nu ştiu sǎ visez!”, ceea ce nu au făcut pentru că nu ştiau să scrie. Puteau măcar să-şi închipuie că se fac că scriu şi ei.

Ghicindu-mi gândul, Tatalai şi Parfeu au început să picteze pe perete cu câte o aşchie de cărămidă, steluţe, porumbei, floricele, pe tanti Raţa…

Aoleu! A ieşit tanti Raţa la poartă şiii…

Nu mai ştiu. Eu şi cu Zburlita zburam spre Ţara de Foc, Ţara de Aer, Ţara de Apă, spre întrebările care ne-au îmboldit tot timpul în călătoria vieţii.

Vezi arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Vezi și pagina Zâmbetul unește 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.