”Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului” de Urfet Şachir

1027
Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului

traditiones rubrica leviathan.ro logoLumea musulmană trăieşte în aceste zile emoţia unei sărbători tradiţionale marcată de sacrificarea unui animal ce semnifică apropierea de divin, credinţa şi devoţiunea pentru Allah/Dumnezeu. Etimologic, cuvântul ”musulman” desemnează ”supunerea”, cel care aparţine cultului mahomedan, adept al acestuia. ”Kurban” înseamnă jertfă, ofrandă, ”sacrificiu”, iar ”kurban bayram”, sărbătoare religioasă la musulmani la care sunt sacrificate diferite animale în funcţie de zona în care locuiesc sau naţionalitate. Pentru apropierea robului de divinitate trebuie înţeles sensul acestui sacrificiu. Episodul sacrificiului este relatat de Coran şi este acelaşi şi în Biblie, în Vechiul Testament.traditii sarbatoare musulmani

Sărbătoarea Sacrificiului cade în a zecea zi din ultima lună a anului islamic şi este un omagiu adus profetului Avraam, în tradiţia islamică Ibrahim, cel care s-a rugat vreme îndelungată lui Allah pentru a-i da un copil. Ca să-i pună la încercare credinţa, Allah i-a dăruit un urmaş cu condiţia să-l sacrifice la timpul cuvenit. Ismail, viitorul profet, l-a încurajat pe tatăl său să asculte porunca divină, însă Allah, văzând cum tatăl pune credinţa mai presus de durerea pierderii unicului fiu, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel/Cebrail cu un animal pentru a fi sacrificat în locul băiatului. În prima zi a Sărbătorii Sacrificiului, musulmanii urmează acest ritual, povestind de fiecare dată legenda celor doi profeţi și arătând semnificaţia sacrificiului.

Musulmanii respectă cu sfinţenie tradiţia şi mulţi dintre credincioşi îndeplinesc ritualul sacrificiului. Dimineaţa de bayram începe devreme cu rugăciuni speciale pentru o asemenea sărbătoare.

HZ-IBRAHIM-KURBAN-KONULU-KARTPOSTAL_

Există o frumuseţe a rugăciunilor care ne colorează viaţa, fiecare având un rol aparte pentru viaţa şi destinul nostru atunci când sunt făcute cu inima curată şi adâncă, necondiţionat.

”Ajută,
pentru ca şi tu să fii ajutat!
Fă bine celui ce face rău,
ca să-i fii stăpân!
Cuvântul pe care l-ai consimţit,
spune-l oamenilor!”

Erzurumlu Ibrahim Hakkı (Ibrahim Hakkı din Erzurum)

”Doamne,
cu inima pe care
Tu mi-ai dăruit-o,
Îţi cer să-mi dai
un grai cu drepte cuvinte
şi justă morală!”

(Hâkim Deavât, No: 1872)

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.