La Editura Trei: ”Când spun «Nu», mă simt vinovat” de Manuel J. Smith

288
manuel j smith editura trei

logo carte rubrica leviathan.roÎn colecția ”Psihologie practică” a Editurii Trei a apărut volumul ”Când spun «Nu», mă simt vinovat” de Manuel J. Smith, traducere din engleză de Liana Haidar.

Prietenul îți cere o favoare și ți-e rușine să-l refuzi. Copiii se poartă obraznic, dar te faci că nu vezi. Șeful îți cere să rămâi peste program și ți-e jenă să-i spui că ți-ai planificat deja altceva pentru acea seară. Viața nu te scutește nici de momente tensionate și nici de persoane manipulatoare, care vor să-ți impună standardele lor despre ce e ”bine” și ce e ”rău”. Cum să spui, așadar, ”Nu” și să nu te mai lași culpabilizat și manipulat?

Pionier în tehnicile de ”antrenament al asertivității”, psihologul american Manuel J. Smith prezintă mai întâi convingerile nonasertive care te fac să fii exagerat de maleabil (de ex.: ”Nu pot să fiu imparțial cu mine însumi; trebuie să fiu judecat de o autoritate mai înțeleaptă.”), pe care le contrabalansează cu cele 10 ”drepturi asertive” – de ex.: ”Ai dreptul să decizi dacă ești dator să găsești soluții la problemele altora”. În continuare, această carte clasică pentru antrenamentul asertivității detaliază, plecând de la conversații concrete, o mulțime de tehnici verbale utile pentru a bloca manipularea și pentru a încuraja negocierea și comunicarea fructuoasă. Tehnici precum ”discul stricat”, ”dezamorsarea” sau ”autodezvăluirea” îți vor fi utile nu doar în relația cu familia și colegii de serviciu, dar și în discuțiile purtate cu prietenii, angajatorii, vânzătorii sau alte persoane cu care intrăm în contact.

Manuel J. Smith (1934 – 2007) a fost psiholog și pionier al mișcării de promovare a antrenamentului asertivității, metodă care poate avea un impact decisiv asupra vieții. Este autorul a numeroase cărți de self-help, incluzând bestsellerul ”Când spun «Nu», mă simt vinovat”, care a devenit un text de referință, fiind utilizat în antrenamentul asertivității din școli și de la locul de muncă.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.