Louis Prima – articol de Raul Gabriel Gavra  

34
Fotografie din 1947
Fotografie din 1947

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn 7 decembrie 1910, în New Orleans, statul Louisiana, s-a născut Louis Leo Prima, cântăreț, compozitor, șef de orchestră, trompetist și actor. De-a lungul carierei sale, acesta a abordat mai multe genuri muzicale: jazz, big band, swing, jump blues, boogie-woogie, pop tradițional, R&B, rock ‘n’ roll și muzică folk italiană, cum ar fi tarantella. Numeroase cântece pe care le-a interpretat continuă să fie foarte populare chiar și în zilele noastre. Vocea „Regelui Swingului” poate să fie auzită și în coloanele sonore ale mai multor filme din Statele Unite ale Americii. Dintre cele mai faimoase melodii cântate de artist, menționăm: Just a Gigolo, Buona Sera, When You’re Smiling, Felicia No Capicia și Angelina.

A venit pe lume într-o familie de muzicanți italo-americani, fiind al doilea copil (din patru). Părinții lui sunt Anthony Prima și Angelina Caravella. Mama sa, o mare iubitoare a muzicii, a ținut foarte mult ca fiecare copil să învețe să cânte la câte un instrument. Louis a primit vioara, dar a renunțat la aceasta în favoarea trompetei, descoperind jazzul (a fost un fan al lui Louis Armstrong). Cartierul în care a crescut avea o populație mixtă (italieni, evrei, arabi și afro-americani), deci nu a fost greu să intre în contact cu acest gen muzical, mulți negri cântând în localurile italo-americanilor (exista o stare de toleranță între aceștia).

În 1924, împreună cu câțiva prieteni din copilărie, tânărul formează o trupă. După doi ani, intră în formația liceului, iar, în 1927, împreună cu Frank Federico, cântă într-un club din Cartierul Francez. În primăvara anului 1928, decide că vrea să devină un profesionist. Pleacă. Ajunge să cânte în mai multe orașe mari din țară și, în ciuda unor eșecuri, reușește să-și clădească o carieră de succes, devenind un nume marcant în istoria muzicii americane.

În cântece, ceva neobișnuit și revoluționar pentru acea perioadă (publicul era ostil), Louis a introdus elemente din muzica italiană și cuvinte din limba lui strămoșească. Această afirmare a identității sale a încurajat și alți muzicieni să-și valorifice moștenirea lor etnică.

La 24 august 1978, după câteva decenii de activitate și cinci povești de dragoste, Louis Prima a trecut la cele veșnice. A fost înmormântat în Cimitirul Metairie, într-o criptă din marmură cenușie. Pe ușa acesteia se găsesc câteva cuvinte dintr-un hit al său: ”When the end comes”, ”I know, they’ll say”, ”Just a gigolo, ”As life goes on without me…”

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.