Mireille Mathieu – articol de Raul Gabriel Gavra  

67
Mireille Mathieu

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_În 22 iulie 1946, la Avignon, un oraș din sudul Franței, se năștea cântăreața Mireille Mathieu, cea care a fost supranumită „Piaf de Avignon”, fiind considerată succesoarea lui Édith. Un moment definitoriu pentru Mireille a fost să o vadă pe Édith Piaf la televizor. O îndrăgește imens, dovadă fiind faptul că, la „On chante dans mon quartier”, primul concurs câștigat (la a treia încercare) și un prim pas spre o carieră triumfătoare, a interpretat La vie en rose. Mai mult, prima parte a carierei sale a fost consacrată operei lui Édith Piaf.

Familia era una foarte săracă. Roger, tatăl, și Arcade, bunicul patern, conduceau un magazin de pompe funebre, de piatră, familia Mathieu fiind pietrari de patru generații. Aflat în fața porții principale a Cimitirului Saint-Véran, acesta își desfășoară activitatea și azi (sub numele de „Pompes Funèbres Mathieu-Mardoyan”). Mama, Marcelle Sophie, a dat naștere la paisprezece copii. Roger (care avea o voce de operă) visase să devină cântăreț, dar tatăl său nu l-a susținut. Parțial, Mireille i-a îndeplinit această dorință, vocea lui Roger auzindu-se pe albumul ei de Crăciun din 1968. Artista și-a ajutat foarte mult părinții și frații. De exemplu, cu ocazia primelor încasări, le-a cumpărat o casă încăpătoare, o mașină pentru afacerea familiei și, pentru a lua mai ușor legătura cu ei, a plătit instalarea unui telefon.

Managerul Johnny Stark, care l-a sprijinit și pe Johnny Hallyday, a avut o influență marcantă asupra vieții ei. Pe scurt, i-a asigurat toate condițiile necesare pentru a reuși. Astfel, Mireille a învățat să vorbească corect (avea dislexie), să se miște, să cânte mai bine, să meargă pe tocuri, să se comporte în înalta societate și să vorbească limbi străine. I s-a pus la dispoziție o casă închiriată (în Neuilly-sur-Seine) și o menajeră. Pregătirea a fost dură, dar tânăra a știut că acesta este drumul către succes.

A înregistrat 1.200 de cântece (în 11 limbi) și a vândut peste 150 de milioane de albume în întreaga lume. În 24 martie 2014, a susținut un concert în România, la Sala Palatului, unde s-a reîntâlnit cu Margareta Pâslaru.

Mireille Mathieu este o catolică practicantă, participând la slujbe alături de familie. Deseori, având o ușoară teamă, a fost observată făcându-și semnul crucii înainte de a urca pe scenă. Este și o filantroapă, iubind foarte mult copiii.

Cele mai importante distincții pe care le-a primit sunt: titlul de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare (1999, acordat de președintele Jacques Chirac), gradul de Ofițer al aceluiași ordin (2011, oferit de președintele Nicolas Sarkozy) și Ordinul Prieteniei (2010, acordat de președintele Federației Ruse Dmitri Medvedev).

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.