”Morala libertății” de Nicolae Lotreanu

57
nicolae lotreanu morala libertatii

logo al treilea ochiÎn esenţa ei, viaţa este autonomie, deci, potenţial, libertate. Concepţia privind drepturile omului este restrictivă; este o tentativă reparatorie, ”îmblânzeşte” presiunile puterii statale, dar nu are orizont şi nici eficienţă în stimularea conştiinţei.

Care este oferta socială în faţa potenţialului naturii  umane? Scopul fundamental al oricărei societăţi este să susţină prin toate mijloacele sale – în continuă dezvoltare şi perfecţionare – libertatea persoanei umane şi elevarea continuă a comunităţii. Omul nu poate fi considerat ca o ”resursă” pentru că este chiar izvorul societăţii și deci ”stăpânul” acesteia.

Expansiunea omului a atras însă expansiunea (paralelă) a artefactului până la punctul maxim în care s-au întâlnit: marea crimă – artefactul; kamikaze – subiectul (atomul şi ”eroismul” maxim). Să fie o întâmplare această ”maximizare” comună aproape simultană? Am cercetat acest moment îndestul? Dacă expansiunea omului (subiectului) s-a produs pe calea răului, ar trebui să ne reîntoarcem spre noi înşine pe calea binelui, adică prin expansiunea umanului. Punctul de întâlnire probabil – dinamica cuantică. Ar trebui să ne dăm întâlnire cu toţii aici?

Aici va trebui să alegem: reconciliem subiectul cu propria natură sau artefactualizăm totul? Tendinţele de artefactualizare sunt deja în plină accelerare: comerţul a devenit producţie de artefacte în pragul inumanului şi producţie de nevoi artificiale și are drept principiu guvernator accelerarea circulaţiei banilor. Impuls care se rostogolește într-un cerc vicios şi se soldează cu mari şanse de îmbogăţire fără margini, a unora şi cu consecinţe inumane pentru toţi. Au apărut voci care cred că ”perfecţionarea” omului este o chestiune tehnologică. Aceasta este pare cea mai ridicolă ”producţie” a perspectivei ”muşuroiului”: cyborg-ul este omul nou.

Expansiunea omului a atins pragul de globalizare prin consecinţele sale planetare, toate negative datorită punctului de plecare de maximă ignoranţă (încercare şi eroare). Dar tocmai aceste consecinţe ne facilitează accesul la o perspectivă universală, care schimbă totul, iluminând mari zone de ignoranţă şi revelându-ne că putem găsi cheia ieşirii din acest labirint în potenţialul naturii umane.

Noua dinamică va putea fi declanşată de triada HRANĂ – EDUCAŢIE – LIBERTATE. Această triadă, odată pusă în mişcare, va duce la o nouă morală şi la civilizaţia etică fără de care omenirea nu poate aspira la o integrare cosmică. Orice iniţiativă sau orice politică este iluzorie dacă nu se înscrie în procesele deschise de această triadă, iar coordonarea lor se poate face doar la nivel planetar, printr-un sistem de guvernanţă mondială, bazată pe o cartă fundamentală a umanității, oricâte piedici ar fi puse în calea acesteia.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.