Nicolae Titulescu

324
Nicolae Titulescu

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn ziua de 17 martie 1941 a murit la Cannes Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova), om politic și dipomat.

Nicolae Titulescu intră în politică în 1909 și în anul 1912 câștigă un loc pe lista Partidului Conservator-Democrat condus de Tache Ionescu, devenind astfel deputat de Romanați. După primul discurs ținut în Parlament despre poziția României față de evenimentele din Balcani, Take Ionescu remarca: ”Un mare, un extraordinar talent s-a ridicat la tribuna românească și acest talent este al nostru”. Cinci ani mai târziu devine membru al guvernului lui Ion I. C. Brătianu ca ministru al Finanțelor.

Încă din perioada neutralității, Nicolae Titulescu susține ideea unirii Transilvaniei cu România. Într-un discurs rostit la Ploiești și intitulat Inima României, el declara: ”România nu poate fi întreagă fără Ardeal. Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața…Ardealul nu e numai inima României politice, priviți harta: Ardealul e inima României geografice”. În vara anului 1918, împreună cu alte personalități române înființează la Paris Comitetul Național Român, cu scopul de a propaga în opinia publică internațională dreptul poporului român la unitatea națională, comitet recunoscut oficial de guvernele puterilor aliate ca organ plenipotențiar al națiunii române.

Între anii 1928 – 1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori ministru al Afacerilor Străine. În primul ministeriat la Externe (1927 – 1928) are o contribuție decisivă la combaterea a punctului de vedere internațional cu privire la problema ”optanților” maghiari, ridicată de Budapesta, precum că România ar fi discriminat la reforma agrară din 1902 pe marii proprietari (moșieri) maghiari transilvani. Titulescu a combătut reproșul guvernului maghiar, demonstrând clar corectitudinea efectuării reformei respective de către București.

Între 1920 – 1936 a fost delegat permanent al României la Liga Naţiunilor (al cărei preşedinte a fost în 1930 şi 1931), Nicolae Titulescu a avut o intensă activitate diplomatică pentru întărirea securităţii şi integrităţii teritoriale a României, mai ales după instaurarea naţional-socialismului în Germania; îndepărtat din Guvern (în august 1936), a emigrat în Franţa, unde şi-a continuat activitatea de promovare a ideii de asigurare şi menţinere a păcii în lume. Membru titular al Academiei Române din 1935.

La 14 martie 1992, conform dorinţei testamentare, osemintele diplomatului Nicolae Titulescu, aflate la Cannes timp de 51 de ani, au fost reînhumate la Braşov.

O analiză a gândirii sale diplomatice este făcută de Nicolae Titulescu însuși: ”Întreaga politică externă pe care am urmat-o… n-a avut decât acest țel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o rețea de alianțe de așa fel încât războiul să devină imposibil.”

Arhiva rubricii Filă de calendar

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.