„Nino Nino” în paşi de toamnă  

65

logo zambetul uneste articoleŞi nu puţini. Primii paşi au fost joi, 23 septembrie 2021, la Târgul de Carte organizat de edilii oraşului Brăila pe strada Mihai Eminescu unde copiii de la „Nino Nino” împreună cu copiii de la grupul „Albinuţele” de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, coordonat de doamna profesoară Aliana Ionescu, au întâmpinat-o pe Victoria Furcoiu-Bunica, scriitoare de literatură pentru copii, prezentă cu un stand de cărţi al Editurii Arco Iris din Braşov, cu multă dragoste şi voie bună într-o atmosferă de basm exact ca în cărţile Bunicii pe care dânsa ni le-a prezentat filă cu filă prin interpretarea unei scenete, prin descrierea unor basme scrise de Bunica şi printr-un concurs de ghicitori organizat pe loc.

Alma Guedenon şi Briana Maria Băjenaru de la „Nino Nino”, au ghicit câteva ghicitori şi au primit ca premiu câte o carte. Bravo!

În ziua următoare, vineri, 24 septembrie 2021, câteva fetiţe de la „Nino Nino” l-au însoţit pe Lică Barbu la Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, unde, de curând, prin proiectul „Zâmbetul uneşte”, iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan, s-a organizat un curs de iniţiere în jocul Scrabble.logo bibl jud braila

Copiii înscrişi la curs au înţeles ce este acest joc, cine l-a inventat, istoria lui, cât şi strategia de joc pe tabla de Scrabble.

Scrabble, un joc al cuvintelor, care a cuprins întreaga lume, este prezent şi în România prin Federaţia Naţională de Scrabble din 1990, afiliată până atunci la Federaţia Română de Şah.

Un joc interactiv prin încrucişări de cuvinte, cu strategii de imaginaţie din bagajul nostru de cuvinte, atât pentru copii începând de la vârsta de 10 ani, cât şi pentru adulţi.

Intenţia acestui curs este să-i atragem pe copii din faţa calculatorului, tabletei sau a telefonului. Dar nu copiii discern asta, ci părinţii pe care îi invităm să participe la un astfel de joc şi împreună cu copiii lor să petreacă clipe minunate în familie.

Copiii prezenţi la curs au prins repede cum se joacă şi au trecut la o simulare de joc. Cu ajutorul lui Lică Barbu, copiii şi-au deschis imaginaţia de cuvinte căutând să formeze cuvinte acceptate de joc, cu acumularea a cât mai multor puncte.

Următorul pas, sâmbătă, 25 septembrie 2021: „Nino Nino” şi-a desfăşurat activitatea periodică.

Nira Guedenon şi Daria State au repetat la cântecele lor pe care le-au primit spre interpretare, s-au distribuit rolurile în sceneta Înger, îngeraşul meu!, scenetă reluată cu o nouă distribuţie şi cu noi idei de mişcare, s-a cântat hip hop pe textul Măi, oameni mari!, iar la finalul activităţii Maya Iordache (Ariel) i-a şoptit la ureche lui Lică Barbu că vrea să scrie o poezie cu nişte căţeluşi. Foarte bine! Ariel, nou înscrisă în grup, la început era timidă şi sfioasă, acum a prins curaj şi s-a deschis ca o floare.

Fetiţele au încheiat activitatea în parcul de joacă aflat în curtea bibliotecii cu ţopăială, cu chiote. L-au antrenat şi pe Lică Barbu la joacă. Abia aştepta să fie invitat la un joc de-a dragonul şi copiii. Dragonul, desigur, era Şefulicuţă care trebuia să le prindă pe fete şi să le „pape”. N-ai să vezi! „Dragonul” a obosit repede şi fetele au scăpat nevătămate.

Nu-i aşa că-i minunat la „Nino Nino”?

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

https://www.youtube.com/channel/UCmkAUJKMxL4VjfZyjcIPkhA

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.