”Nunta lui Figaro”, astăzi, 15 noiembrie 2019 la Opera Națională București

37
Fotografie de Sebastian Bucur, ONB
Fotografie de Sebastian Bucur, ONB

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București prezintă vineri, 15 noiembrie 2019, începând cu ora 18.30 spectacolul Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Distribuția, click aici.

Video: Opera Națională București

Opera Nunta lui Figaro a fost compusă în lunile martie și aprilie ale anului 1786. Ideea unei opere inspirată de piesa lui Beaumarchais, care crease scandal în Franța, a aparținut atât compozitorului cât și libretistului Lorenzo Da Ponte. Acesta a povestit într-o scrisoare adresată unui prieten: ”Nu isprăvesc să scriu cuvintele și Mozart le si concepe muzica”.

Nunta lui Figaro este prima operă la care Mozart a colaborat cu libretistul Lorenzo Da Ponte. Cei doi au mai realizat împreună operele Don Giovanni și Così fan tutte. Mozart a fost cel care i-a adus lui Da Ponte o copie a piesei lui Beaumarchais, iar acesta a transpus-o într-un libret în numai 6 săptămâni, traducând textul în italiană, punându-l în versuri și excluzând toate trimiterile politice. Libretul a primit în final aprobarea Împăratului Joseph al II-lea, iar premiera a avut loc pe 1 mai 1786 la Burghtheater din Viena. În pofida succesului, s-au jucat doar 9 reprezentații. Acestea aveau o durată de 4 ore, iar publicul entuziasmat solicita deseori bisuri care dublau acest timp. Se pare că Împăratul a emis o hotărâre în legătură cu numărul de bisuri ce puteau fi acordate în cadrul unei reprezentații cu Nunta lui Figaro. În 1789 spectacolul a fost reluat, Mozart și Da Ponte au adus mici modificări în partitura rolului Susanna. Una dintre marile iubiri ale lui Mozart se spune că a fost interpreta de la premieră a rolului Susanna din Nunta lui Figaro, Nancy Storace.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10.00 – 13.00 și 14.00 – 19.00).

Sponsor oficial: Enel Green Power. Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas. Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha. Partener de tradiție: RFI România.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde.

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.