„O distopie mai veche” de Ionuț Cristache

240
distopie ionut cristache

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roDe acum câțiva ani… Și nu pentru că s-ar fi schimbat mare lucru… Domnișoara cea tânără din fața mea luptă greu cu calculatorul, programul revoluționar al Casei de Sănătate îi apare după multe insistențe, tastele sunt atacate cu energie, ai zice că dincolo de mine se redactează operele complete ale medicinii românești. E cald, mi s-au aburit ochelarii și am uitat acasă șervețelul cu care-i șterg de obicei. Abia dacă mai zăresc chinurile tehnologiei revoluționare implementată (nu-i așa?) de Ministerul Sănătății din țara mea modernizată peste noapte.

Mai trece o vreme, apoi cutiile cu buline vindecătoare se adună în fața mea, dau să plătesc, dar… nu! Mai e ceva… Domnișoara dispare într-o încăpere alăturată și revine cu alte două formulare misterioase, îmi arată niște spații înguste pe care ar trebui să le completez. Nu văd nimic, ochelarii nu mă mai ajută, greșesc, scriu datele mele esențiale pe rețeta nevestei și invers. În fine, după mai mult de o jumătate de oră reușesc să ies din farmacie, cred că m-am vindecat de toate suferințele, sunt transpirat și nedumerit. Trimit, în gând, spre origini demnitarii care au gândit noile metode de teroare electronică, dar și lungul șir de cârmaci ai sănătății care ne-au făcut binele cu forța. Nu-i uit nici pe înțelepții oameni din fruntea patriei mele întunecate, dar lipită zdravăn peste rețetele cu litere de-o șchioapă.

Încă mai am în spatele ochelarilor mei cele patru hârtii esențiale, fără de care medicamentele pe care le țin, mândru, în punga foșnitoare n-ar fi ajuns niciodată în proprietatea mea privată. Nu-i așa? Ar putea să fie istoria noilor rețete electronice… Nu chiar, e mai mult decât atât, se întind până departe vorbele calde rostite în limba română, se aud peste câmpii, dealuri și munți, înfipte în toate formele de relief. Este, desigur, o analiză filosofică, chiar metafilosofică, a unor întâmplări din realitatea românească. Lumea ideilor poate să mai aștepte!

S-a mai schimbat ceva? Da, dar nu chiar în bine…

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.