”Pictura care povestește – Retrospectivă Mihai Potcoavă” de Pușa Roth

775
Mihai Potcoavă, ”Dunărea și case la Sulina”
Mihai Potcoavă, ”Dunărea și case la Sulina”

cronica plastică rubrica leviathan.roLuni, 15 octombrie 2018 la Galeria 2 Art, Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” al Primăriei Sectorului 2, București, am participat la vernisajul expoziției de pictură a artistului Mihai Potcoavă, ”Retrospectivă – 70”. Expoziția a fost vernisată de criticul de artă Mihaela Varga.

Această expoziție – ca și multe altele ale artistului – este ca o poveste, fiecare tablou îl prezintă pe celălalt, într-un dialog emoționant al culorii. Referindu-mă la culoare, Mihai Potcoavă folosește toate culorile naturii, le îmbină surprinzător, creând o armonie coloristică deosebită. Nuanțe de galben, de la galbenul abia sesizabil până la cel care te încălzește privindu-l, ca într-o zi de vară, cu cer limpede, galben ce povestește despre frumusețea grâului copt. Peisajele marine au profunzimi în culori de albastru și verde, verdele legând parcă malul luminat de soare de lumina apei. În tablourile expuse artistul are mai multe lumini (de prin locurile din Europa sau de acasă unde a găsit subiectul), dar toate aceste lumini se întregesc, se împletesc, unind parcă locurile de unde a surprins peisajul, ca un fir nevăzut al poveștii. Tablourile au viață, mișcare, lumină, splendidă lumină și culoare, au puterea să te atragă, fără să realizezi acest lucru.

Portretele lui Mihai Potcoavă povestesc, prin emoție și tandrețe, îmbinarea de culori, povestesc ”nașterea” lor sub penelul acestui artist pentru care portretul e o altă poveste cu final fericit. Am privit expoziția – 61 de tablouri – de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga și am realizat cu surprindere că picturile te privesc – atât portretele cât și peisajele – dezvăluind prin culoare, prin tehnică sigură, prin armonie, legătura de suflet dintre ele și artist. Căci ce altceva poate să însemne o viață dedicată picturii, decât o frumoasă poveste de iubire?

Vezi site-ul artistului Mihai Potvoavă

Arhiva rubricii Cronica plastică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.