Premiera absolută a dramei „Năpasta” de I. L. Caragiale (3 februarie 1890)

109
napasta premiera absoluta

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 132 de ani (3 februarie 1890), pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, avea loc premiera absolută a dramei Năpasta de I. L. Caragiale. În distribuţie: Aristizza Romanescu (Anca), Grigore Manolescu (cârciumarul Dragomir), Constantin Nottara (Ion).

În numărul din 18 decembrie 1889, ziarul „Românul” anunţa că I. L. Caragiale a terminat o piesă nouă, intitulată Năpasta. În numărul pe ianuarie 1890, revista „Convorbiri literare” publică drama Năpasta, iar la scurt timp după premieră apare în volum la Editura „Haiman”, cu dedicaţia „Dnei Ana T. Maiorescu”. A fost reprezentată, în premieră, sâmbătă 3 februarie 1890, la Teatrul Național din București, împreună cu Vicleniile lui Scapin de Molière.

Năpasta a fost primită cu răceală, iar cronicile, cele mai multe, au fost defavorabile. Printre susţinători se numără G. Ionescu-Gion şi tânărul critic şi istoric Nicolae Iorga. La începutul lunii mai, Caragiale pleacă la Iaşi pentru a pregăti spectacolul cu Năpasta. Premiera a  avut loc pe 11 mai. În luna iulie Caragiale publică articolul-evocare Ironie, din care pricină relaţiile cu Maiorescu devin tensionate.

Detalii în filmul documentar Năpasta. Realizatori: Costin Tuchilă și Pușa Roth. Fotografii: Valentina Vărzaru. Grafică de Costin Tuchilă. Imaginea și montajul video: Adrian Jumugă. Film realizat în cadrul Proiectului special Centenar Caragiale 2012. Producție a Radio 3 Net „Florian Pittiș”, octombrie 2012.

Copyright © Radio România, Costin Tuchilă, Pușa Roth

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.