Premiera filmului „Iancu Jianu”

61
film iancu jianu

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn urmă cu 92 de ani, la data de 3 februarie 1929, a avut loc premiera filmului Iancu Jianu de Horia Igiroşanu, primul film românesc de aventuri pe fundal istoric şi primul film din trilogia cu haiduci a lui Horia Igiroşanu (au urmat Haiducii şi Ciocoii), cu acţiunea plasată la începutul secolului al XIX-lea în mediu rural, inspirat din literatura de gen. 

Evenimentul a avut loc la Cinema „Eforie” din București.

Al doilea film al casei de producție „Clipa Film” și al școlii de film „Atelierul de Mimodrama”, după filmul-experiment Iadeș. Scenariul a fost inspirat de romanul Haiducul al Bucurei Dumbravă.

Nestor Cazavan nota în revista „Cinema”(nr. 105, 1929): „Filmul redă pe Jianu poetic. Un melancolic, îndrăgostit de viață, de țara lui și de o domniță frumoasă. Coloritul scenariului, interpretarea și tot ansamblul filmului prezintă o notă nouă în producția de filme nenorocită a țării noastre. Viu, documentar pe alocuri pentru public și în special foarte comercial. Curat lucrat, un bravo celui ce a regizat și un merituos cuvânt pentru frumusețea fotografiei”.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.