Premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic: „Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarăului” (29 decembrie 2020)

111
rugul aprins teatru

tnr-logoTeatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marţi, 29 decembrie 2020, de la ora 20.00, la Radio România Cultural, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”: Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarăului.

Scenariul radiofonic: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuție: Mihai Bica, Dan Puric, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Amalia Ciolan, Alexandru Nedelcu, Daniel Tudorică, Ovidiu Cuncea, Damian Victor Oancea, Pătru Gavril, Adrian Păduraru, Beatrice Rubică, Paul Simon Esperando, Ion-Costin Manoliu. Regia de montaj: Radu Verdeș și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Muzica originală și regia muzicală: Paul Simon Esperando. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

În anul 2019, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”, am început o serie de spectacole-document dedicate mişcării cultural-spirituale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din Bucureşti și personalităţilor duhovniceşti care au făcut parte din aceasta. Propunerea a venit din partea lui Ion-Costin Manoliu, autorul scenariilor radiofonice după care au fost realizate spectacolele și cel care a avut ideea de a-l invita pe Dan Puric să regizeze

„Ion-Costin Manoliu mi-a dat privilegiul de a nu mă mai simți singur, în sensul că, venind spre mine cu această propunere, de fapt, a fost singurul care mi-a propus, în acest amar de ani, să fac ceva concret, artistic, pentru martiri. A fost ca un frate întru Hristos, care a adus cu el, prin aceste documente mărturisitoare, o esență a acestui popor, de care nu se mai ocupă nimeni. Și atunci, am avut sentimentul pe care îl are un porumbel, care din greșeală a intrat într-o cameră: se zbate, se zbate și nu știe pe unde să iasă. La un moment dat, o mână invizibilă deschide un geam. Și prin fereastra aceea deschisă, el se reîntâlnește cu cerul. Pentru această oportunitate, de a mă reîntâlni cu cerul românesc, îi mulțumesc lui Costin Manoliu”, spune Dan Puric.

Primele două spectacole, au fost prezentate în aprilie 2019: Lumina Rugului Aprins şi Alexandru Codin Mironescu – Rugul Aprins: Calea întru lăuntrul inimii. Pe Muntele Sinai, dintr-un rug aprins care ardea şi nu se mistuia, Dumnezeu S-a descoperit lui Moise ca Eu suntFiinţa. Maica Domnului, Născătoarea de Dumnezeu, a purtat în pântece pe Dumnezeu-Fiul, fără să se mistuie. Rugul Aprins e şi Rugăciunea necurmată, care arde neîncetat inima omului în care lucrează Duhul Sfânt. O triplă semnificaţie cu trimitere la cel Unul în trei ipostaze: Dumnezeul veşnic şi nemărginit, în care „trăim, ne mişcăm şi suntem”.

Anul acesta, în postul Sfintelor Paşti, am prezentat cel de-al treilea spectacol-document în lumina Rugului Aprins: Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins. Scenariul radiofonic alcătuit de Ion-Costin Manoliu urmăreşte devenirea întru fiinţă a celui care avea să treacă la Domnul ca mucenic, în închisoarea de la Aiud, la 17 noiembrie 1962: Sandu Tudor – Ieroschimonahul Daniil de la Rarău.

Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarăului, cea mai recentă montare a Teatrului Naţional Radiofonic, închinată grupului de la Antim şi mentorului său, difuzată în premieră absolută, marți, 29 decembrie 2020, de la ora 20.00, ne aduce în atenţie moştenirea duhovnicească pe care Părintele Daniil de la Rarău o lasă nouă, celor de azi, şi celor de mâine. Icoana acestui martir al neamului românesc e conturată prin scrierile şi mărturisirile sale şi întregită de cei care au fost martorii urcuşului său duhovnicesc. Între aceştia: scriitorul şi profesorul universitar Alexandru Codin Mironescu, ieromonahul Roman Braga, mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală, ieromonahul Adrian Făgeţeanu şi cei cinci tineri studenţi de atunci, ucenicii săi, care l-au urmat în închisoare, în urma unui proces înscenat, dintre care, astăzi, mai trăieşte doar Nicolae Rădulescu.                             

„«Dumnezeu este pentru că suntem», spunea Părintele Daniil Sandu Tudor. Într-una dintre rugăciunile pe care credincioşii le citesc înainte de Sfânta Împărtăşire, în rugăciunea Sfântului Simeon Metafrastul, îl rugăm pe Domnul Iisus Hristos să ne ridice din păcat, punându-ne înainte chipuri de pocăinţă. Prin cele patru spectacole-document dedicate mişcării spiritual-culturale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din Bucureşti şi personalităţilor duhovniceşti care au făcut parte din aceasta, cu mijloacele teatrului radiofonic, ne-am dorit să vă punem înainte chipuri de pocăinţă. Ce poate fi mai pilduitor decât un om, un semen al nostru, care acum, în contemporaneitatea noastră, ajunge la măsurile sfinţeniei! Părintele Daniil Sandu Tudor, iniţiatorul şi inima grupului de la Antim, a înţeles că adevărata împlinire a călătoriei noastre pământeşti nu poate fi decât cea a biruinţei Vieţii în Sfinţenie, că a-L cunoaşte şi a se uni cu Dumnezeu este menirea omului. În tinereţe, la Muntele Athos, ziaristul Sandu Tudor a aflat de taina Liturghiei lăuntrice a isihaştilor. În miezul existenţial al fiinţei noastre, pe care călugării îl numesc inimă, e Dumnezeu – pecetea personalităţii noastre. De atunci, treptat, Rugăciunea inimii s-a aşezat în centrul preocupărilor sale. Astăzi, Părintele Daniil Sandu Tudor, ni se descoperă şi ca un uriaş poet mistic al României, un urmaş – în această privinţă – al Sfântului Simeon Noul Teolog, cu ale sale Imne Divine. Ne-a dăruit minunatul IMN ACATIST LA RUGUL APRINS AL NĂSCĂTOAREI DE DUMNEZEU, la citirea căruia mulţi credincioşi s-au vindecat sufleteşte şi trupeşte; ne-a lăsat şi alte acatiste şi poezii duhovniceşti înălţătoare.

 Am lucrat la acest spectacol-document împreună cu mulţi (actori și regizori) dintre cei care de-a lungul anilor ne-au fost alături la realizarea producţiilor din seria Biografii, memorii, coordonată de Magda Duţu, căreia îi mulţumim pentru grijă şi ocrotire. Prietenul meu, Mihai Bica, dând glas cuvintelor Părintelui Daniil Sandu Tudor, face din nou dovada că este între acei rari actori care reuşesc să interiorizeze şi să adâncească sensul unul text duhovnicesc şi să-l redea slujind Adevărul. Îi mulţumim pentru toate împreună-lucrările din ultimii 20 de ani. Dan Puric, în calitate de regizor artistic, a îndrumat şi a însufleţit întreaga echipă de actori, a dat spectacolului echilibru, ritm şi o cutremurătoare actualitate. Îi mulţmim că şi pe această cale şi-a urmat chemarea sa de mărturisitor creştin. Paul Simon Esperando, prin muzica originală pe care a compus-o, inspirat, a creat un univers sonor adecvat fiecărei situaţii dramatice, amintindu-ne că muzica este arta libertăţii.

Ne-au sprijinit, ca de obicei, cu răbdare şi bună-voinţă, Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic şi Milica Creiniceanu – regizor de studio.

Părintele Daniil – Rugul Aprins în Muntele Rarălului, om-rugăciune, a trecut la Domnul în închisoarea din Aiud, la 17 noiembrie 1962. Încercările de a descoperi locul înhumării nu au condus nicăieri: trecere desăvârşit împlinită”, mărturisește Ion-Costin Manoliu.

Marți, 29 decembrie 2020, la Radio România Cultural, puteți asculta:

  • de la ora 19.00: Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins
  • de la ora 20.00, în premieră absolută: Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarăului

Spectacolele se vor difuza și la Radio România Internațional:

  • sâmbătă, 2 ianuarie 2021, de la ora 23.00: Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins
  • sâmbătă, 9 ianuarie 2021, de la ora 23.00: Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarăului

Magda Duțu

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.