Revista „Tribuna” aduce pentru prima dată în România lucrări ale graficianului din Germania, Bruno Maria Bradt

76
Bruno Maria Bradt
Bruno Maria Bradt

Născut în România, unde și-a început studiile de artă, continuându-le apoi în Germania, țara în care a emigrat în urmă cu treizeci și șase de ani pe motiv de reîntregire a familiei, Bruno Maria Bradt este unul dintre cei mai talentați desenatori contemporani. Lucrările sale, de dimensiuni impresionante, realizate pe carton, cu creion moale și, uneori, intervenții de culoare, acrilice, cretă pastel, guașă, ajung pentru prima dată în țara sa natală prin intermediul Revistei de cultură „Tribuna” din Cluj-Napoca. Precedată de un elegant album (Bruno Maria Bradt, Zeichnung/desen, Editura Tribuna, 2020), precum și de un interviu cu artistul, realizat de Ani Bradea, expoziția organizată de Revista „Tribuna”, Homo Sum (cu trimitere la cunoscutul dicton latin Homo sum, humani nihil a me alienum puto), este în prezent pe simeze în Palatul Bánffy, edificiu care găzduiește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Este al doilea eveniment de acest fel din 2020, pe care managerul Mircea Arman îl cuprinde în programul său anual, după ce, în februarie, a adus la Cluj-Napoca expoziția celui mai important pictor trompe-l’œil contemporan, Michael Lassel.

La vernisajul din 16 decembrie 2020, desfășurat, din păcate, în condițiile impuse de pandemie, au luat cuvântul: Mircea Arman, Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă clujean și, desigur, Bruno Maria Bradt, acesta din urmă prezentându-și pe larg lucrările expuse, adevărate povești în poveste, după cum privitorul poate lesne observa, descoperind indiciile strecurate din abundență în tablouri (versuri, notițe, gânduri, fragmente din rugăciuni, etc.)

Măiestria desăvârșită a artistului este ceea ce se remarcă imediat ce se trece pragul sălilor de expunere. Portretele dureros de fidel redate ale personajelor care, trebuie precizat, fac parte din păturile dramatic afectate ale existenței umane (sunt azilanți ai unor cămine de bătrâni, abonați ai cantinelor sociale, personaje cu un trecut tumultos), impresionează, șochează, acaparează întreaga atenție. „În general portretizez oameni pe care doresc să-i prezint nu numai exterior ci și cu felul lor de a fi, cu tot ce se află în interiorul lor, sentimental, mintal, cu toate fațetele lor personale. […] La urmă mi-a fost clar că nimeni nu poate să nu creadă că ar putea ajunge într-o situație asemănătoare.” – obișnuiește să spună artistul despre lucrările sale.

Homo Sum urmează unor expoziții de succes din Germania (Würzburg, Nürnberg, Erlangen etc.) și deschide seria altor expoziții în România, unde artistul deja a fost invitat. Expoziția de la Cluj rămâne deschisă până pe 14 ianuarie 2021.

Sursa foto: Revista „Tribuna”.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.