Premiera filmului comic muzical ”Bing Bang”, primul film sonor integral românesc

80
bing bang stroe si vasilache

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 85 de ani,  la data de 7 februarie 1935, a avut loc premiera filmului comic muzical Bing Bang, scris, regizat şi interpretat de N.[icolae] Stroe şi V.[asile] Vasilache, primul film sonor realizat la Bucureşti cu aparatură construită de inginerul Iulian Gartenberg-Argani.

Bing şi Bang primesc în dar un bilet la loterie. Căutând de lucru la Snagov, unde era un spectacol muzical, decid să se întoarcă în Bucureşti, unde ajung înfometaţi. Intră la Loterie şi află că biletul lor este câştigător. Din păcate, nu mai găsesc lozul. Pornesc în căutarea lui, răscolesc totul în locuinţa pe care o împărţeau, iar, în final, reuşesc să-l găsească.

Bing Bang este primul film sonor integral românesc. Deşi, iniţial, timp de mai multe luni, niciun cinematograf nu a vrut să îl difuzeze, filmul a înregistrat un imens succes după ce a fost programat la Cinema Arpa (astăzi, Cercul Militar Naţional). În Bucureşti, existau în acei ani 50 de cinematografe.

Primul film sonor românesc (coproducţie româno-germană), realizat în 1930, fusese Ciuleandra, în regia lui Martin Berger.

Stroe și Vasilache. Sursa foto © Arhiva SRR
Stroe și Vasilache. Sursa foto: © Arhiva SRR

Celebrul cuplu, format din Nicolae Stroe (1905 – 1990) şi Vasile Vasilache (1907 – 1944), a prezentat şi prima emisiune ”Ora veselă”, difuzată de Radio Bucureşti în ianuarie 1929.

După decesul lui Vasile Vasilache în bombardamentul Bucureştiului din aprilie 1944, Nicolae Stroe a continuat singur emisiunea care începea întotdeauna cu refrenul: ”Alo, alo, aici e Stroe / (şi Vasilache),/ Şi roagă să-i daţi voie, / O clipă să vă-nveselească, / Să glumească iar cu Voi…”.

Secvență cu vedeta teatrului de revista, Silly Vasiliu, din primul film muzical românesc Bing Bang scris, compus, regizat și jucat de Stroe si Vasilache. În secvență mai apar Nicolae Gărdescu (în rolul patronului de restaurant) Nora Piacentini (în rolul soției).

Vezi și: http://stiri.tvr.ro/dimineata-pare-viata-mai-frumoasa-bing-bang-primul-film-sonor-romanesc-lansat-la-7-februarie-35_40115.html#view

Surse: Centrul de Documentare ”Dimitrie Gusti” al Societății Române de Radiodifuziune; Site-ul Televiziunii Române.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.