Știri: Premiera filmului documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții” (16, 19 decembrie 2020)

34
afis eveniment TNB

logo rubrica imago leviathan.ro„Eu nu cunosc nicio altă capitală a Europei al cărei punct central să aibă ca reper teatrul național!” – Lavinia Betea.

Sălile teatrului sunt închise, dar spațiul online ne oferă șansa de a fi în continuare împreună. Teatrul Național „I. L. Caragiale” anunță premiera documentarului 1989. Jurnalul unei Revoluții în regia lui Carmen Lidia Vidu.

Evenimentul este un hibrid cultural adaptat vremurilor pe care le trăim. Proiectul este realizat din elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană.

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale și Florentina Țilea, proiectul propune interviuri despre Securitate, Procesul Ceaușeștilor, Revoluție, Teroriști realizate cu Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.

Una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări și să antreneze la dialog. Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la Revoluție, fie că a trăit-o fie că nu. Cele mai multe informații pe care populația le-a asimilat și le repetă  sunt „cele oficiale” , uneori uitându-și istoria personală.

Încercăm să punem alături cele două tipuri de imagini (oficiale și private) pentru a contura o imagine mai nuanțată asupra Revoluției din 1989.

Într-un context cu totul inedit, Teatrul Național din București păstrează contactul cu publicul, se adaptează și găsește soluții pentru a onora evenimentul care a schimbat istoria recentă a României: Revoluția din 1989.

1989. Jurnalul unei Revoluții este o producție a Teatrului Național din București şi pornește de la spectacolul de teatru documentar Jurnal de România. 1989, în regia lui Carmen Lidia Vidu, care a avut premiera la Sala Amfiteatru a Teatrului Național în iulie 2020. (https://www.tnb.ro/ro/jurnal-de-romania1989)

Filmul documentar 1989. Jurnalul unei Revoluții este un produs cultural realizat exclusiv pentru mediul online și televiziune și se va bucura de două premiere: pe 16 decembrie la ora 20.00 în mediul online (youtube/facebook/site TNB și partenerii) și pe 19 decembrie, la ora 23.00, va avea premiera la televiziune, pe Digi 24.

Mulțumim partenerilor noștri care ne-au acceptat invitația de a deveni Co-Host la preluarea premierei filmului pe canalele lor media pe 16 decembrie, de la ora 20.00:

Rețeaua Institutului Cultural Român (Republica Moldova, Ungaria, Austria, Germania, Belgia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Portugalia, Italia, Spania, Franța, Cehia, Suedia, Israel, SUA ) (facebook, site)

 • Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității CNSAS (site)
 • Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
 • Institutul pentru Investigarea a Crimelor Comunismului IICCMER
 • Fundația Corneliu Coposu
 • Asociația Ține de Noi
 • Friends for Friends FFF- Gala Superscrieri
 • Modernism
 • Funky Citizen
 • Radio România Cultural
 • Cațavencii
 • Cotidianul
 • Zile și Nopți

Teaser

Film documentar: 1989. Jurnalul Unei Revoluții

Producție Teatrul Național „I. L. Caragiale” București

Regia Carmen Lidia Vidu. Cu: Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale, Florentina Țilea, Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea. Multimedia Cristina Baciu. Foto – Video Operator: Dronă Florin Boicescu. Operator imagine: Marius Donici. Fotografie:- Vlad Lăzărescu

Decembrie 2020

Comunicat al Teatrului Național din București

Arhiva Teatrul Național din București

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.